В ЄС у 10% жіночої нижньої білизни виявили токсичні хімікати

Джерело: Euronews

Згідно з лабораторним дослідженням, в 10% жіночої нижньої білизни з Угорщини, Австрії та Словенії виявили небезпечно високий рівень токсичні хімічних речовин, які порушують роботу ендокринної системи.

Група перевіряла білизну на вміст бісфенолу – синтетична хімічна речовина, яка використовується для виготовлення пластику та може завдати шкоди здоров’ю людини.

Найбільш поширеною формою є бісфенол А, який класифікується як небезпечна хімічна речовина в Європейському Союзі та в основному використовується в промисловому виробництві.

Бісфеноли також виявили в синтетичних матеріалах одягу, що спонукало групу протестувати 166 типів жіночої білизни з Угорщини, Австрії та Словенії.

Вони виявили, що 30% зразків нижньої білизни мали певну форму бісфенолів, тоді як 10% мали рівень бісфенолу, який перевищує норму.

Дослідники зауважили, що рівень бісфенолу був вищим у “товарах відомих брендів”, ніж у дешевшій білизні. 

За даними Європейського агентства з навколишнього середовища, бісфенол А може впливати на фертильність людей, викликати пошкодження очей, подразнювати легені, викликати алергічні реакції на шкірі, порушувати гормональну систему та впливати на когнітивні функції й метаболізм.

Найбільший вплив відбувається через їжу та напої, але також можливо, що люди поглинають хімічну речовину через шкіру.

Енергетики відновили роботу високовольтної лінії, яка з’єднує Запорізьку АЕС з енергосистемою України.

Заступник глави МЗС Польщі Владислав Теофіл Бартошевський заявив, що Польща хоче ознайомитися з таємними додатками до “плану перемоги” України і звертатиметься щодо цього до української сторони.

Цього року 64 посадовці МСЕК отримали підозри у злочинах, 9 осіб уже засуджено. За ініціативою СБУ скасовано 4106 висновків про інвалідність, виданих на основі фіктивних документів. Про це повідомив Голова СБУ Василь Малюк після засідання РНБО.

Нещодавнє дослідження припускає, що регулярні фізичні вправи можуть допомогти зменшити симптоми похмілля.

У 24-й окремій механізованій бригаді імені Короля Данила спростували повідомлення про те, що російські війська змогли вклинитися в українську оборону в районі Часового Яру. За словами речника бригади Андрія Полухіна, окупанти не здатні перейти далі мікрорайону Канал, а їхні піхотні групи потрапляють під контроль українських дронів і швидко нейтралізуються.