Працівницю посольства Естонії звільнили за наукову роботу про «націоналізм в Україні»

Джерело: Postimees

Наукова робота про “націоналізм в Україні”, представлена Марією Саранцевою, призвела до її звільнення з посади секретаря візової секції посольства Естонії в Туреччині.

Міністерство закордонних справ Естонії не бачило можливості продовжувати співпрацю з авторкою, чия робота підтримує погляди Кремля.

Статтю Саранцевої “Зростання націоналізму в Україні: психоаналітичний підхід Еріха Фромма” опублікували в журналі Journal of Crises and Political Research.

“У своїй роботі, яка ґрунтується переважно на російських джерелах, Саранцева стверджує, що коріння українського націоналізму лежать у травмі, спричиненій розпадом Радянського Союзу. Вона також називає Революцію гідності 2013-2014 років в Україні “держпереворотом”, проводить паралелі між сучасною Україною і нацистською Німеччиною, а також називає російське вторгнення до Донецької та Луганської областей у 2014 році “відділенням Луганської та Донецької республік”, – розповіли журналісти.

  • Парламент Естонії визнав масову депортацію кримськотатарського народу з Криму в 1944 році, організовану радянською владою, геноцидом.
  • Міністр оборони Естонії Ханно Певкур повідомив, що країна розглядає можливість закупівлі оборонної продукції з України. Така співпраця могла б допомогти Україні збільшити виробництво.
  • Міністерство внутрішніх справ Естонії днями визнало недостатніми зміни, котрі внесла Естонська православна церква Московського патріархату до свого статуту для розриву зв’язків з Москвою.

Президент Володимир Зеленський підписав указ про введення у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 22 жовтня 2024 року “Щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням під час встановлення інвалідності посадовим особам державних органів”. Зокрема мовиться про ліквідацію медико-соціальних експертних комісій з 31 грудня 2024 року.

На одній із приток річки Бистрик, що в карпатському масиві Ґорґани, внаслідок вирубування лісу з’явилося штучне озеро.

Енергетики відновили роботу високовольтної лінії, яка з’єднує Запорізьку АЕС з енергосистемою України.

Заступник глави МЗС Польщі Владислав Теофіл Бартошевський заявив, що Польща хоче ознайомитися з таємними додатками до “плану перемоги” України і звертатиметься щодо цього до української сторони.

Цього року 64 посадовці МСЕК отримали підозри у злочинах, 9 осіб уже засуджено. За ініціативою СБУ скасовано 4106 висновків про інвалідність, виданих на основі фіктивних документів. Про це повідомив Голова СБУ Василь Малюк після засідання РНБО.