Населення України скоротилося на 10 млн з початку повномасштабної війни – ООН

Джерело: Reuters

Населення України з початку повномасштабного вторгнення Росії скоротилося на 10 мільйонів, або приблизно на чверть. Це пов’язано з еміграцією, падінням народжуваності та втратами на війні.

“Рівень народжуваності різко впав і наразі становить близько однієї дитини на жінку, що є одним з найнижчих показників у світі”, – сказала Флоренс Бауер, голова Фонду народонаселення ООН у Східній Європі.

Для підтримки стабільної чисельності населення потрібен рівень народжуваності 2,1 дитини на жінку.

Бауер зазначила, що для точного підрахунку впливу війни на населення України потрібно дочекатися завершення війни і проведення повного перепису населення.

Найвагоміша причина скорочення населення України припадає на еміграцію. Наразі близько 6,7 мільйона біженців живуть за кордоном, переважно в Європі. Втрати на війні також стали вагомим фактором.

“Важко назвати точні цифри, але оцінки коливаються в межах десятків тисяч жертв”, – сказала вона.

У 2021 році, перед повномасштабним вторгненням Росії, населення України становило близько 40 мільйонів.

Росія, з довоєнним населенням понад 140 мільйонів, також зазнала погіршення демографічної ситуації після вторгнення в Україну. У перші шість місяців цього року там зафіксовано найнижчий рівень народжуваності з 1999 року, який Кремль охарактеризував як “катастрофічний”.

Індія повернула із зони бойових дій 85 своїх громадян, яких обманом змусили підписати контракт із армією РФ та відправили на війну проти України.

Колишній Головнокомандувач ЗСУ, а нині посол України у Великій Британії Валерій Залужний повідомив, що українські пілоти завершили підготовку у Британії та готові вирушити на допомогу Силам оборони.

Прикордонники та нацгвардійці отримали військові медичні автобуси від Норвезького оборонного агентства в рамках допомоги НАТО Україні.

Лідер “Європейської Солідарності” Петро Порошенко представив план дій для забезпечення перемоги України. Він наголосив, що Україні потрібно швидко приймати рішення і діяти.

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт щодо внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів через ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду.