Атаки РФ по українських портах затримують поставки у Палестину і країни Півдня

Джерело: Reuters

Очільник британського уряду Кір Стармер повідомив, що посилення російських атак по українських портах у Чорному морі затримують життєво важливу допомогу палестинцям та глобальному півдню.

“Невибіркові удари Росії по портах у Чорному морі свідчать, що президент Путін готовий поставити на карту глобальну продовольчу безпеку у своїх спробах змусити Україну підкоритись”, – сказав британський прем’єр.

За даними ООН, з вересня через російські атаки по портах України у Чорному морі пошкоджень зазнали шість цивільних суден та зернова інфраструктура. В ООН додали, що збільшення атак є “тривожним”.

За оцінками розвідки Великої Британії, щонайменше чотири торгові судна були вражені російськими боєприпасами у Чорному морі у період з 5 по 14 жовтня.

“(Путін) завдає школи мільйонам вразливих людей в Африці, Азії та на Близькому Сході, щоб спробувати взяти верх у своїй варварській війні”, – додав Стармер.

За його словами, російські атаки затримали судна, які вийшли з українських портів, і які перевозили рослинну олію призначену для Палестини у межах Всесвітньої продовольчої програми, судна з зерном, призначені для Єгипту, та грузи у межах Всесвітньої продовольчої програми які направлялись у Південну Африку.

Україна є масштабним світовим виробником пшениці та кукурудзи і до повномасштабної війни експортувала близько шести мільйонів тонн зерна в місяць через Чорне море.

Попри війну, продаж зерна залишається важливими джерелом доходу для України.

Коли минулоріч РФ відмовилась продовжувати угоду про експорт зерна, Україна самотужки створила безпечний судноплавний коридор у Чорному морі.

Герой фільму ведмідь Паддінгтон отримав “офіційний” паспорт від Міністерства внутрішніх справ Великої Британії.

У США у кількох штатах після вживання їжі у ресторані швидкого харчування McDonald’s отруїлись десятки осіб. Одна людина померла.

Велика Британія виділить додатково 155 мільйонів доларів для захисту “зернового коридору” в Чорному морі.

Служба безпеки та Нацполіція викрили агентів російського ГРУ, які готували теракт в українській столиці.

За даними ЗМІ, Президент України Володимир Зеленський готує ще один план щодо війни.