Депутатка-податківиця Олена Хотенко позичила у свого 12-річного сина ₴2,8 мільйона

Джерело: голова антикорупційного центру “Межа” Мартина Богуславець у колонці на Українській правді

В. о. начальника Головного управління Державної податкової служби на Сумщині та депутатка Рівненської міської ради від “Слуги народу” Олена Хотенко у 2018 році позичила 2,8 млн гривень у свого на той час 12-річного сина, а також отримала дві квартири і частину у будинку зі зниженою вартістю від матері-росіянки.

Ці дані взяті з декларацій Хотенко. Зокрема у минулорічній вказано про позику у 2,8 млн гривень, які вона взяла у борг у свого сина у 2018 році. Син на той час навчався у 7-му класі. Відтак питання про те, звідки у школяра були такі кошти – відкрите.

Зараз син депутатки-податківиці досяг 18-річного віку. Він зареєстрований як ФОП і, відповідно до декларації матері, минулого року отримав дохід у 3 млн гривень.

У декларації за 2016 рік Олена Хотенко не вказала майно свого чоловіка, а саме – частину будинку на Рівненщині. Тоді вона обіймала посаду заступниці начальника податкової Запорізької області.

“Хотенко не випадково “забула” про будинок загальною площею у 550 квадратів. Часто таких неточностей допускають посадовці, щоб не потрапити в поле зору правоохоронних органів щодо походження коштів на таке майно”, – вважає Богуславець.

Щобільше, половину цього будинку належала її матері – Людмилі Тімофєєнко, яка є громадянкою РФ. У 2023 році свою половину цього будинку Тімофєєнко подарувала доньці.

Після цього Хотенко вказала у декларації, що є власницею будинку, однак задекларувала цілий будинок, а не половину, вказавши площу на 50 квадратних метрів меншу. Офіційно друга половина будинку продовжує належати Андрію Хотенку – її ексчоловіку, з яким вони розлучились у 2019 році.

“Знову ж, вартість майна явно занижена – лише 30 тис. грн. Тоді як реальна ринкова ціна будинку становить щонайменше 10,8 млн грн. Адже вартість квадратного метра житла в Рівненській області стартує від 600 дол. (близько 24 тис. грн)”, – наголосила Богуславець.

Через кілька місяців з початку повномасштабної війни Олена Хотенко отримала в подарунок від матері ще дві квартири і знову за явно заниженою вартістю. Зокрема у декларації вказано, що квартира у Рівному коштує 50 тисяч гривень.

“Подібне житло – у кількох хвилинах від набережної, в самому центрі міста розміром майже 38 квадратних метрів на ринку коштувало на той час щонайменше 672 тис. грн. (23 тисячі доларів на той момент). Це більш як у 13 разів перевищує задекларовану суму”, – уточнила Богуславець.

Друга подарована квартира розташована у Києві. Її площа – 46 квадратних метрів, а ціна, за декларацією – 100 тисяч гривень, тоді як ринкова ціна такої квартири щонайменше 870 тисяч гривень.

За даними Мартини Богуславець, у 2015 році Олена Хотенка потрапила під люстрацію, однак вона “достатньо закріпилась” на державній службі і через суд оскаржила наказ Державної фіскальної служби про звільнення, поновившись на посаді заступниці начальника ГУ ДФС у Запорізькій області.

Пощастило Олені Хотенко і в 2021 році, коли НАЗК виявило в депутатки ознаки “умисного внесення завідомо недостовірних відомостей при декларуванні”. Через три роки, відколи матеріали передали за підслідністю до НАБУ, Хотенко замість притягнення до кримінальної відповідальності отримала підвищення.

  • Національне антикорупційне бюро України розпочало кримінальне провадження стосовно першого заступника директора ДБР Олександра Удовиченка. Раніше журналісти з’ясували, що він живе у незадекларованій елітній квартирі у Києві.
  • За результатами повної перевірки декларації за 2022 рік Національне агентство з питань запобігання корупції встановило ознаки набуття необґрунтованих активів колишнім начальником відділу митного оформлення Одеської митниці Державної митної служби України на понад 3,2 млн грн.
  • За результатами повної перевірки декларації за 2021 рік Національне агентство з питань запобігання корупції виявило ознаки декларування недостовірних відомостей у народного депутата на понад 5,8  млн грн.

Служба безпеки затримала двох російських агентів, які коригували ворожі атаки по локаціях ЗСУ та енергооб’єктах у двох північних регіонах України.

Сьогодні, 23 жовтня, міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що є докази того, що війська Північної Кореї знаходяться в Росії.

Латвійська Національна рада з питань електронних медіа (NEPLP) заблокувала доступ до 17 російських вебпорталів, що публікують пропагандистський контент. Це рішення було ухвалене після аналізу контенту ресурсів, наданого іншим відомством.

Міністерство оборони кодифікувало і дозволило використання безпілотного наземного робота “Тарган”, розробленого українськими інженерами.

Вищий антикорупційний суд України задовольнив позови Міністерства юстиції щодо народної артистки України Таїсії Повалій та застосував щодо неї санкції, конфіскувавши майно та права на пісні.