Ціни на картоплю оновлюють цінові рекорди в Україні

Джерело: EastFruit

На українському ринку продовжується зростання ціни на картоплю. Експерти прогнозують, що на внутрішній ринок ще в першій половині сезону надійдуть суттєві обсяги імпортної продукції.

В Україні традиційно ціни на картоплю протягом першого осіннього місяця не підвищуються, оскільки триває активне збирання врожаю і на ринок надходять великі обсяги продукції, яку фермери намагаються реалізувати у найкоротший термін. У цей період реалізується як картопля середньої та низької якості, що не підлягає тривалому зберіганню, так і якісна продукція, зберігати яку виробник не планує або не має такої можливості. Тож аналітики називають нинішній сезон на ринку картоплі “винятковим”.

Нині картопля пропонується до продажу по 20-30 грн/кг, залежно від сорту, якості та обсягів партій продукції, що пропонуються, що в середньому на 18% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Можна констатувати, що ціни на картоплю продовжують встановлювати нові цінові рекорди останнього десятиліття, – зазначили аналітики.

За словами ключових гравців ринку, позитивний ціновий тренд у даному сегменті обумовлений одразу кількома факторами. Зокрема цього тижня більшість українських фермерів повідомили про завершення відвантаження картоплі безпосередньо з поля, зважаючи на те, що господарства пропонували до продажу цю продукцію зі сховищ, ціни на яку традиційно вищі. Окрім цього, на ціни впливає обмежена пропозиція картоплі на ринку через істотне зниження врожайності культури. Максимальних збитків для майбутнього врожаю завдала посушлива та спекотна погода в Україні протягом усього липня.

Ціни на картоплю в Україні залишаються найвищими серед усіх країн регіону моніторингу проекту. Тож аналітики спрогнозували, що на внутрішній ринок ще в першій половині поточного сезону надійдуть суттєві обсяги імпортної продукції. На думку експертів, саме із початком масового імпорту цінова ситуація на ринку картоплі в Україні може стабілізуватися.

Ціна на картоплю в Україні вже в середньому в 2,9 раза вища проти жовтня 2023 року. Разом з тим, великі гравці ринку не поспішають із продажем основних обсягів картоплі, оскільки розраховують на подальше зростання цін у цьому сегменті.

Раніше повідомляли, що після рекордної спеки та посухи влітку 2024 року ціни на овочі, зокрема картоплю, помідори та інші сезонні продукти, подвоїлися проти показника минулого року. Високі ціни зумовлені втратою врожаїв та обмеженою пропозицією, а також інфляційними чинниками.

Станом на 23 жовтня, внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ, в Україні постраждало більше ніж 2230 дітей.

В Офісі Генерального прокурора розслідують можливі зловживання під час отримання прокурорами груп інвалідності. Згідно з попередніми результатами, загалом показник кількості осіб з інвалідністю в органах прокуратури не перевищує 10% по регіонам.

Генсек ООН Антоніу Гутерреш прилетів до Казані на саміт БРІКС і спробував коровай. Його візит до Росії різко розкритикував заступник головного редактора Bild Пауль Ронцхаймер.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 23 жовтня. З початку доби відбулося 132 бойових зіткнення.

23 жовтня Головний центр спеціального контролю зареєстрував землетрус в районі селища Ломачинці, Дністровського району, Чернівецької області магнітудою 3,1 на глибині трьох кілометрів.