Міноборони розробило модель цифрової реформи ВЛК

Джерело: Радіо Свобода

Модель цифрової реформи військово-лікарських комісій (ВЛК) вже напрацьовано і передано уряду, повідомила заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко.

Розробляється також пакет змін до нормативно-правових актів.

Військовозобов’язаним та військовослужбовцям хочуть дати можливість отримувати медичні висновки у зручних медзакладах, які в електронному форматі надсилатимуться до Міністерства оборони.

“Медичний висновок буде направлений в цифровому форматі за декілька хвилин чи секунд в систему Міністерства оборони. Далі ВЛК за своєю ініціативою матиме можливість ознайомитися із цим медичним набором даних і винести своє адміністративне рішення”, – зазначила Катерина Черногоренко.

В уряді планують розділити медичний висновок на дві частини: медичну, яку можуть складати будь-які лікарі, і адміністративну, що залишиться в компетенції Міноборони.

“З технічного погляду зробити такий обмін, таку електронну взаємодію не є складним викликом. З нормативного погляду ми вже робимо цю можливість з нашими партнерами (з уряду – ред.). Я думаю, дуже швидко ми матимемо можливість отримати дуже гарні новини в цьому напрямку”, – розповіла посадовиця.

За словами Черногоренко, цей крок розвантажить ВЛК, зменшить черги і зловживання, створивши прозорий процес проведення оглядів та їх постаудиту правоохоронними органами.

  • З 24 жовтня у застосунку “Армія+” запущено сервіс онлайн-навчання для українських військовослужбовців.
  • З 8 серпня військові подали понад 10 000 електронних рапортів у застосунку “Армія+”. Ці документи, підписані захисниками та подані через Армія ID, мають таку ж юридичну силу, як і паперові.
  • У Міноборони поінформували, що відтепер військовим для замовлення продуктів харчування не потрібно роздруковувати і підписувати документи в паперовому вигляді. Для цього вони можуть використовувати кваліфікований електронний підпис (КЕП) на первинних документах.
  • 22 серпня на Міжнародному ветеранському форумі “Україна. Ветерани. Єдність” міністр оборони України Рустем Умєров анонсував запуск мережевого мобільного застосунку для ветеранів “Ветеран+”.
  • У 2024 році в застосунку “Резерв+” планують впровадити кілька нових функцій, зокрема електронне направлення на ВЛК, онлайн-вишколи, відстрочки для студентів і багатодітних батьків, а також онлайн-рекрутинг.

У Лас-Вегасі помер американський сценарист, режисер і продюсер Аарон Кауфман, який разом із Шоном Пенном знімав фільм про перші дні повномасштабного вторгнення РФ в Україну “Суперсила”.

У Чечні, поблизу Грозного, невідомі напали на колону росгвардії. Повідомляється, ніби один співробітник загинув, тоді як інший зазнав поранень.

Естонський міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс запропонував уряду законопроєкт про заборону в Естонії діяльності церков чи парафій, пов’язаних із організаціями, що підтримують агресію Росії.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк заявив, що “нульова толерантність до корупції” – єдине, що можна запропонувати для викорінення зловживань у системі комплектування.

24 жовтня Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду дійшла висновку, що Монголія не співпрацювала під час арешту і видачі Володимира Путіна всупереч положенням Римського статуту, чим завадила діяльності Суду.