Львівська мерія використовуватиме фемінітиви в офіційних документах

Джерело: пресслужба Львівської міської ради

Львівська міська рада запровадила фемінітиви в офіційний документообіг відповідно до нового правопису. Відтепер у діловому листуванні в усіх офіційних документах при вживанні посад іменників чоловічого роду – потрібно вживати іменники жіночого роду.

Відповідне рішення затвердили напередодні на засіданні виконавчого комітету.

Згідно з новим українським правописом, який затвердили ще у 2019 році, в усіх офіційних документах та внутрішніх листах необхідно вживати іменники жіночого роду – коли мова про жіночі посади, – зауважила керівниця управління адміністрування послуг Львівської міської ради Мар’яна Дюганчук.

До слова, 22 травня 2019 року Кабінет міністрів України прийняв постанову № 437 “Питання українського правопису”, якою схвалено редакцію “Українського правопису”, підготовлену спеціально створеною Українською національною комісією з питань правопису, до якої увійшли вчені-мовознавці Національної академії наук та національних університетів з різних регіонів України. “Мова — запорука тривкої ідентичності нації, основа її етнокультурної цілісності”, — зазначено у передмові до правопису.

Перехідний період тривав п’ять років, і вже з 2024 року зміни стали обов’язковими у межах офіційного листування.

Раніше жіночий ветеранський рух закликав вживати фемінітиви, зазначивши, що це “питання видимості жінок”.

Львівська міська рада запровадила фемінітиви в офіційний документообіг відповідно до нового правопису. Відтепер у діловому листуванні в усіх офіційних документах при вживанні посад іменників чоловічого роду – потрібно вживати іменники жіночого роду.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, українські аграрії вже засіяли 5,37 млн га озимих культур. У лідерах за обсягами сівби – Волинська, Чернігівська та Полтавська областях.

З початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 664 злочини проти українських журналістів та медіа, свідчать дані Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа Інституту масової інформації.

Німецький політик Родеріх Кізеветтер закликав Захід зреагувати на участь північнокорейських військових у війні проти України шляхом військової відповіді. Він наголосив, що потрібно надати Україні крилаті ракети Taurus і JASSM, посилити ППО на заході країни та розглянути можливість відправки військових для навчання.

У РФ влада готується суттєво підвищити акцизи на нафтопродукти, аби наповнити федеральний бюджет, який наступного року має побити рекорд військових витрат