У США закликали Іран не відповідати на удари Ізраїлю, аби «не зробити помилку»

Джерело: The Guardian

Глава Пентагону Ллойд Остін закликав Іран уникати відповідних дій на удари Ізраїлю, попереджаючи про можливі помилки з боку Тегерана. Під час розмови зі своїм ізраїльським колегою Йоавом Галантом Остін обговорив удари Ізраїлю по Ірану, які відбулися у ніч на 26 жовтня.

Міністри також обговорили дипломатичні можливості для зниження напруженості в регіоні, зокрема домовленості щодо звільнення заручників, припинення вогню в Секторі Гази, а також угоду з Ліваном для повернення цивільних осіб по обидва боки “блакитної лінії”.

Загалом протягом ночі 26 жовтня Ізраїль масовано атакував Іран. Ціллю стали військові об’єкти. Обстріл Ірану завершився вранці. У ЦАХАЛі заявили, що нічна атака – відповідь на обстріли Ізраїля, які Іран скоїв у квітні та жовтні цього року.

За даними ізраїльських військових, вони завдали ударів по об’єктах, де виготовляють ракети, якими Іран атакував Ізраїль. Також ціллю стали іранські системи ППО, аби ізраїльські літаки могли безперешкодна атакувати військові об’єкти Ірану.

В Ірані заявили, що під атакою опинились військові об’єкти у трьох провінціях – Тегерані, Іламі та Хезестані. При цьому Іран запевняє, що його ППО спрацювала успішно і завдані атакою збитки – мінімальні.

Ізраїльські посадовці заявили, що рішення про атаку уночі 26 жовтня ухвалили після кількох тижнів обговорень.

  • Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу повідомив адміністрації президента США Джо Байдена про намір завдати удару по військових, а не ядерних чи нафтових об’єктах в Ірані, щоб уникнути ескалації конфлікту.
  • Іран терміново активізував дипломатичні зусилля, аби запобігти масштабній атаці Ізраїля, яку той готує у відповідь на масований ракетний обстріл на початку жовтня.

Якщо Україна продовжить дотримуватися своєї стратегії, експерти вважають, що Київ може програти війну вже у 2025 році. Цього результату ще можна уникнути, якщо український уряд і Захід вживуть невідкладних заходів, спрямованих на зміцнення обороноздатності та військового потенціалу країни.

Редколегія однієї з провідних американських газет The Washington Post повідомила, що не буде оголошувати про підтримку когось із кандидатів на президентських виборах – ані цього року, ані в майбутньому.

Реформа медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) не призведе до змін у виплатах пенсій з інвалідності. За словами міністерки соціальної політики Оксани Жолнович, виплати за інвалідністю продовжуватимуть нараховувати без змін.

Сьогодні, 27 жовтня, відзначається День української писемності та мови.

Колишня перша леді Мішель Обама виступила на підтримку віцепрезидентки Камали Гарріс у передвиборчій кампанії. Вона зосередила увагу на загрозах, які, на її думку, кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп несе для здоров’я жінок.