Реформа МСЕК не впливатиме на виплату пенсій з інвалідності — міністерка

Джерело: міністерка соціальної політики Оксану Жолнович у Facebook

Реформа медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) не призведе до змін у виплатах пенсій з інвалідності. За словами міністерки соціальної політики Оксани Жолнович, виплати за інвалідністю продовжуватимуть нараховувати без змін.

Жолнович уточнила, що в соціальних мережах поширюється некоректна інформація про вплив реформи МСЕК на систему соціальної підтримки осіб з інвалідністю. Вона запевнила, що всі громадяни, які мають пенсії за інвалідністю на законних підставах, продовжать їх отримувати.

“Всі громадяни, яким призначено пенсії по інвалідності, – будуть отримувати всі призначені виплати після реформи. Жодні виплати чи гарантії всім громадянам, які їх отримують на законних підставах, не буде зменшено”, – заявила Жолнович.

Міністерка додала, що реформа спрямована на покращення підтримки для громадян, які зазнали травмувань або втратили здоров’я. Серед обіцяних змін — пришвидшення надання допомоги, зменшення бюрократії та створення зрозумілої і зручної системи підтримки для громадян під час та після лікування чи травмування.

Що передувало?

Від початку жовтня правоохоронні органи здійснюють перевірки МСЕК у межах розслідування схем ухиляння від мобілізації. У межах перевірок у керівників МСЕК виявляли буквально мільйони гривень необґрунтованих доходів.

До прикладу, у керівниці Хмельницького обласного МСЕК під час обшуку виявили понад 2 мільйони доларів, 300 тисяч євро та понад 5 мільйонів гривень готівкою. В очільниці Миколаївської МСЕК правоохоронці виявили понад 450 тисяч доларів готівкою.

Ці випадки змусили центральну владу країни зібрати засідання РНБО, де ухвалили рішення про ліквідацію МСЕК. Також на тлі скандалу з МСЕК подав у відставку генеральний прокурор України Андрій Костін.

Але у Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК) повідомили, що конфіскувати статки очільників медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) неможливо.

Українці змушені змінювати харчові звички та економити на продуктах внаслідок війни. Згідно з дослідженням, майже половина українців (49%) повідомляє про зміни у своїх харчових звичках з початку повномасштабного вторгнення.

Народний депутат від “Слуги народу” Дмитро Гурін запевняє, що щиро не вбачає ні ризиків, ані проблем у тому, аби роздавати кошти партнерів, котрі ті передали на цільові програми в Україні. Принаймні так він відповів на запитання Букв на платформі X.

Президент України Володимир Зеленський прагне провести президентські вибори після закінчення війни, щоб усі громадяни, включно з військовими та біженцями, могли взяти участь у голосуванні.

У центрі Варшави (Польща) з’явилася інсталяція, де зображено українських військових, підписаних датами народження та загибелі. Утім на цих плакатах є помилки, зокрема одну військову помилково назвали загиблою.

Правоохоронні органи розслідують імовірний розстріл окупантами цивільного автомобіля та вбивство мирних жителів у місті Селидове на Донеччині.