Дефіцит ресурсів змусить Путіна міняти спосіб ведення війни – ISW

Джерело: ISW

Економічні проблеми та нестача людських ресурсів може змусити президента РФ Володимира Путіна змінити спосіб ведення війни, щоб зберегти стабільність його режиму.

За оцінками аналітиків, витрати на підтримання війни зростатимуть, оскільки Росія продовжує втрачати людські ресурси і матеріальні засоби на фронті. Економіка РФ досягне точки вигорання, яка завдасть величезних збитків російському суспільству, що може змусити Путіна прийняти важливі рішення про те, як забезпечити ресурсами війну або змінити спосіб ведення війни, щоб зберегти стабільність його режиму.

Як зазначається, російська економіка та військові зусилля зазнають дедалі більшого навантаження, що створюватиме дедалі гостріші виклики для здатності президента Росії Володимира Путіна підтримувати війну в довгостроковій перспективі.

Газета The Washington Post повідомила 27 жовтня, що російська економіка “перебуває під загрозою перегріву”, вказавши, що надмірно високі військові витрати Росії стимулювали економічне зростання таким чином, що змусили російські компанії штучно підвищувати зарплати, щоб задовольнити попит на робочу силу, залишаючись конкурентоспроможними на тлі високих зарплат російських військових.

The Washington Post процитувала голову Центрального банку Росії Ельвіру Набіулліну, яка в липні 2024 року попередила, що робоча сила та виробничі потужності Росії “майже вичерпані”.

Водночас видання зауважило, що приватні російські компанії намагаються не відставати від зарплат російських військових і все частіше змушені пропонувати зарплати, які в кілька разів перевищують типові середні показники по галузі.

Аналітики ISW зазначили, що російська регіональна влада значно збільшує одноразові бонуси при підписанні контракту для російських військовослужбовців-контрактників з метою підтримання темпів розгортання збройних сил Росії (приблизно 30 000 військовослужбовців на місяць).

“Це підкреслює той факт, що Росія не має нескінченного резерву робочої сили і повинна фінансово і соціально рахуватися з постійно зростаючими витратами на поповнення втрат на фронті за рахунок різних шляхів розгортання збройних сил. Путін, найімовірніше, оцінює, що оголошення чергової хвилі часткової мобілізації або запровадження загальної мобілізації буде занадто дорогим для його режиму, і тому вдався до криптомобілізаційних зусиль, які, схоже, створюють все більше і більше навантаження на російську економіку воєнного часу”, – йдеться в огляді.

При цьому фахівці наголосили, що нещодавня поява північнокорейських військ на території Росії і повідомлення про їхнє розгортання в зоні бойових дій у Курській області ще раз свідчать про те, що вся “путінська система генерування сили є дуже крихкою”.

Сили оборони продовжують будувати другу і третю лінії оборони навколо Запорізької області, заявив очільник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров. За його словами, першу лінію укріплень військові завершили в середині літа, а нині розпочато роботи зі зміцнення інших рубежів оборони.

28 жовтня в Полтавській і Сумській областях були введені графіки аварійних відключень електроенергії.

Увечері 27 жовтня та в ніч на 28 жовтня російські сили завдали ударів по Шевченківському, Салтівському та Холодногірському районах Харкова, а також обстріляли місто Чугуїв із системи залпового вогню “Торнадо-С”. Внаслідок атак 21 людина зазнала поранення, серед них — п’ятеро дітей.

Більшість цивільних заручників, яких утримує країна-агресор, для російської сторони є безпосередньо “злочинцями”. Тож з великою…

Триває 978-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) сягли понад 690 тисяч осіб.