Голова Євроради закликав розслідувати порушення на виборах у Грузії

Джерело: Шарль Мішель/X

Голова Європейської ради Шарль Мішель закликав грузинську владу провести розслідування щодо порушень на парламентських виборах.

“Ми беремо до уваги попередню оцінку ОБСЄ/БДІПЛ та закликаємо Центральну виборчу комісію та інші органи виконати свій обов’язок щодо швидкого, прозорого та незалежного розслідування та ухвалення рішень щодо порушень на виборах та звинувачень у них. Щодо можливих порушень має бути проведене серйозне розслідування та прийняті рішення. Ми повторюємо заклик ЄС до керівництва Грузії продемонструвати свою тверду відданість курсу країни на вступ до ЄС, що також відповідає висновкам, зробленим у червні та жовтні цього року Європейською комісією”, – йдеться в повідомленні.

Мішель наголосив, що конструктивний та інклюзивний діалог зараз має першорядне значення.

Голова Євроради також заявив, що має намір внести питання щодо Грузії до порядку денного неформального засідання Європейської ради, що відбудеться 8 листопада у Будапешті.

Додамо, раніше голова спостережної місії ENEMO, Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами Златко Вуйвовіч заявив, що парламентські вибори 2024 року в Грузії пройшли з численними порушеннями, що вплинуло на інклюзивність і прозорість виборчого процесу.

Згідно з заявою Вуйвовіча, у день виборів зафіксовано численні порушення. Наприклад, випадки насильства проти представників опозиції, залякування виборців, дискредитаційні кампанії проти спостерігачів і використання адміністративних ресурсів на користь окремих політичних сил.

Голова місії також акцентував на вкрай поляризований політичний контекст, в якому проходили вибори. Таким стало ухвалення закону про “іноагентів”, який викликав масові протести проти уряду.

За його словами, повідомлення про жорстоке поводження з протестувальниками, випадки переслідувань і твердження про масове стеження підірвали довіру громадян до державних інституцій та сприяли самоцензурі в період виборчої кампанії.

У Флориді, США, суд присяжних визнав жінку, яка пішла спати, залишивши свого хлопця зачиненим у валізі, винною у вбивстві. Вона не визнала своєї провини.

Служба безпеки України затримала на Донеччині агента ФСБ, який, працюючи волонтером ООН, збирав інформацію про розташування українських військових позицій на Покровському напрямку. Затриманим виявився 34-річний місцевий житель, завербований окупантами та представлений як волонтер Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Талібан заборонив жінкам розмовляти з іншими жінками. Про це оголосив міністр доброчесності талібів Халід Ханафі.

Сили оборони продовжують будувати другу і третю лінії оборони навколо Запорізької області, заявив очільник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров. За його словами, першу лінію укріплень військові завершили в середині літа, а нині розпочато роботи зі зміцнення інших рубежів оборони.

Кандидат на посаду віцепрезидента США від республіканців Джей Ді Венс заявив, що не бачить сенсу вживати заходів щодо Росії через її втручання в американські вибори.