Науковці зі станції «Академік Вернадський» показали, як морський леопард полює на пінгвіна (Відео)

Джерело: Національний антарктичний науковий центр.

Вчені з української наукової станції “Академік Вернадський” оприлюднили відео, на якому видно, як морський леопард полює на пінгвіна.

Полювання відбувається поблизу берега в місці скупчення пернатих. Вочевидь, стрімка атака зненацька не була успішною, тож довелося наздоганяти жертву.

Науковці відзначили, що швидкість цих тварин у воді дуже різна: морські леопарди можуть розганятися до 35 км/год і більше, тоді як пінгвіни Аделі – до 15 км/год.

Однак пінгвіни Аделі – дуже маневрені та здатні швидко змінювати напрямок руху. Такий прийом зрештою виснажує героя відео і змушує його відмовитись від потенційної здобичі.

“Ось такі цікаві підказки з Антарктиди, як можна відбити атаку навіть набагато сильнішого ворога чи застосовувати різні підходи до “полювання”, – зазначили полярники.

Автор відео ­­– біолог 28-ї УАЕ Вадим Ткаченко.

Довідково. Морські леопарди – одні з найвправніших хижаків у водах Антарктики. Їхня довжина в дорослому віці може сягати 3,5 метра, причому самиці зазвичай більші за самців.

Ці тварини належать до пагофільних видів, тобто значна частина їхнього життєвого циклу пов’язана з морським льодом. Вони багато часу проводять на плавучих крижинах, де відпочивають, народжують і вигодовують дитинчат.

У різні періоди морські леопарди тримаються певної акваторії поблизу доступного «запасу їжі», зокрема скупчень крилю, колоній пінгвінів і ластоногих (хоча самі ж є частиною цієї групи). Часто в раціоні цих хижаків переважає криль, але вони майстерно полюють і на пінгвінів та тюленів.

Залежно від об’єкта живлення, у леопардів є різні стратегії полювання.

Так, щоб поласувати тюленятами, вони можуть поводитися трьома способами:

  • довго вичікують малюків під берегом, висунувши з води тільки ніздрі;
  • вистрибують на дитинча, ховаючись у хвилях прибою і використовуючи їх як укриття;
  • просто переслідують ластоногих у відкритій воді, не приховуючи ні себе, ні своїх намірів.

Відомі також різні стратегії полювання морських леопардів на пінгвінів: нерухомо очікують у воді поблизу місця, де пінгвіни сходять в океан та повертаються на берег, а потім стрімко атакують. Або ж просто переслідують пінгвіна, що трапився їм у відкритій воді.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.