Росіяни восени і взимку продовжать завдавати удари по критичній інфраструктурі — ЗСУ

Джерело: брифінг Media Center Ukraine – Ukrinform.

Росіяни мають намір бити по об’єктах критичної інфраструктури протягом осені-зими. РФ поставила перед собою ціль знищити критичну інфраструктуру, зокрема об’єкти енергетики.

Речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат зазначив, що росіяни розуміють, що критична інфраструктура підтримує нашу життєдіяльність, тому вони будуть продовжувати повітряний тероризм.

Крім об’єктів енергетики вони можуть завдавати ударів і по гідротехнічних спорудах, як вже було. Для цього вони використовують іранські дрони Shahed-136, а також безпілотники власного виробництва Lancet з імпортними запчастинами.

“Якщо вони отримають ракети від Ірану, їх також застосують по об’єктах енергетичної інфраструктури. Будуть продовжувати завдавати ударів і крилатими ракетами. На сьогодні росіяни вивели в акваторію Чорного моря кораблі, які є носіями крилатих ракет Калібр”, – наголосив речник Командування Повітряних сил ЗСУ.

Юрій Ігнат додав, що Україна не має засобів для знищення балістичних ракет, які летять зі стратосфери. Останніми з таких прикладів були протикорабельні ракети “Онікс”, які випускають з тимчасово окупованого Криму, та надшвидкі ракети Х-22. Саме ними останній тиждень атакують Одещину, завдаючи ударів по портовій інфраструктурі та історичному центру.

Раніше енергетики “Українській правді” повідомляли, що відключення світла зимою буде навіть за умов відсутності російських ударів. На сьогодні високовольтна мережа буде відновлена максимум на 30-40%. Через обстріли росіян після останньої зими 75% теплової генерації було зруйновано або пошкоджено.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.