Путін непомітно вдирається до Білорусі – британський військовий аналітик

Джерело: військовий аналітик Великої Британії Шон Белл для SkyNews

23 липня самопроголошений президент РБ Олександр Лукашенко зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним, нібито для обговорення розвитку стратегічного партнерства між двома країнами.

Одначе, вказує Белл, Лукашенко є “маріонеткою” режиму Путіна і його називають “останнім європейським диктатором”.

Путін переконує, що будь-яка атака на Білорусь буде розцінена як атака на Росію і викличе відповідну відповідь, тож, запевняє, що надає “гарантії безпеки”.

Однак за цією риторикою РФ неухильно нарощує чисельність російських військових сил у РБ, акцентує військовий аналітик.

Росія розгорнула військові операції проти України з території Білорусі. Вона здійснює повітряні атаки з білоруських аеродромів, а нещодавно розгорнула тактичну ядерну зброю на території свого сусіда.

За останні кілька днів найманці “Вагнер” переїхали до “тимчасових” таборів у Білорусі та, очевидно, використовуються для навчання білоруських військових.

Путін не приховував свого бажання створити буферну зону між Росією та Заходом.

Він вдерся в Україну, щоб зупинити її вступ до НАТО, і, попри те, що вторгнення не вдається, Путін залишається зосередженим на забезпеченні буфера – Донбасу – між двома країнами.

Проникаючи в Білорусь з тисячами російських військових, Путін вдирається в Білорусь непомітно, упевнений аналітик.

Якщо Путін захопить Білорусь, що зробить Захід у відповідь?

Коли Росія вдерлася в Україну, президент Зеленський попросив міжнародної підтримки, яку Захід із задоволенням надав. Однак Лукашенко навряд чи звернеться за підтримкою в разі російської агресії.

На практиці Захід мало що міг би зробити у відповідь, попри те, що такий крок був би таким же небажаним для білорусів, як і для українців. Це дуже тривожний період для білоруського населення, – пояснює Шон Белл.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський відхилив візит Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша в Україну через його участь у саміті в Росії, повідомило джерело AFP.

За даними Sinoptik.ua, погода на вихідних буде теплою, малохмарною, без опадів і сильного вітру —…