Передислокація «вагнерівців» до Білорусі не становить загрози для України чи Польщі – ISW

Джерело: Інститут вивчення війни

Немає жодних ознак того, що найманці “Вагнер” у Білорусі мають важке озброєння, необхідне для серйозного наступу на Україну або Польщу.

Аналітики зазначили, що останнім часом президент Росії Володимир Путін і самопроголошений глава Білорусі Олександр Лукашенко посилили інформаційні операції щодо Заходу, стверджуючи, що контрнаступ ЗСУ нібито провалився, та заявляючи, що ПВК “Вагнер” нібито становить загрозу для Польщі.

“Високопоставлені західні і українські лідери та ISW продовжують вважати, що ще занадто рано давати оцінку українському контрнаступу, оскільки Україна все ще має значні незадіяні підготовлені сили і зберігає здатність розпочати вирішальні операції в будь-який час і в будь-якому місці за власним вибором”, – йдеться у щоденному звіті.

Водночас фахівці підкреслили, що умовою угоди між Путіним, Лукашенком і Пригожиним, яка поклала край збройному заколоту, була передача бойовиками “Вагнер” усього важкого озброєння Міністерству оборони РФ, що своєю чергою, виключає загрозу для України та Польщі з боку нещодавно прибулих до Білорусі “вагнерівців”.

При цьому в інституті наголосили, що фото головної бази “Вагнер” в Целі, Осиповичі, свідчить про те, що транспортні засоби, припарковані на території бази і навколо неї, – це переважно сотні легкових автомобілів, невеликих вантажівок і приблизно 35 напівпричепів.

“Сили “Вагнер” в Білорусі не становлять військової загрози для Польщі чи України, поки вони не будуть переозброєні механізованою технікою”, – запевнили аналітики.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.

Сьогодні вдень, 7 вересня, російські окупанти завдали ударів керованими авіабомбами по Харкову та селищу Мала Данилівка Харківського району. Є поранені.