США запровадили санкції проти трьох посадовців у Малі за співпрацю з ПВК «Вагнер»

Джерело: пресслужба Міністерства фінансів США

24 липня Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти трьох посадовців у Малі, що тісно співпрацювали з “Вагнер” з метою сприяння та розширення присутності ПВК у країні.

З моменту прибуття групи “Вагнер” в Малі у грудні 2021 року кількість жертв серед цивільного населення в цій країні зросла на 278%, — мовиться у пресрелізі Міністерства фінансів. — Багато з цих смертей цивільного населення стали результатом операцій, проведених збройними силами Малі разом із членами групи “Вагнер”.

США запровадили санкції проти міністра оборони Малі полковника Садіо Камара, начальника штабу ВПС Малі полковника Алу Боі Діарра та заступника начальника штабу ВПС Малі підполковника Адама Багайоко за їх роль у підтримці групи російських найманців.

Повідомляється, що Камара “спланував і організував розгортання групи “Вагнер” у Малі”, а у 2021 році він здійснив кілька поїздок до РФ, щоб закріпити угоду між “Вагнер” та перехідним урядом Малі стосовно розгортання ПВК в Малі.

Міністерство фінансів зауважило, що Діарра супроводжував Камару під час кількох його поїздок до Росії, і “на своїй попередній посаді начальника авіаційної логістики він зробив значний внесок у матеріально-технічне переміщення російських організацій у Малі”.

Тоді як Багайоко виступає захисником ПВК перед перехідним урядом Буркінаби, працюючи над забезпеченням розгортання “Вагнер” в Буркіна-Фасо. Окрім того, він також прагне полегшити доступ групи найманців до видобутку золота в Малі.

Сполучені Штати наклали санкції на групу “Вагнер” та численні організації та фізичних осіб у всьому світі, які підтримують її дестабілізуючу діяльність. Група “Вагнер” порушує права людини, експлуатує та привласнює природні ресурси в багатьох країнах Африки, — зазначили у пресслужбі.

Раніше Міністерство закордонних справ Великої Британії додало до списку санкцій осіб і групи, пов’язані з російською групою “Вагнер”, які діють у Центральноафриканській Республіці (ЦАР) і Малі.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.