Путіна попереджали про заколот Пригожина за декілька днів до його початку – WP

Джерело: The Washington Post

За інформацією ЗМІ президента РФ Володимира Путіна попередили про заколот Євгена Пригожина за 2-3 дні до його початку. Однак коли заколот розпочався, Путін виявився “паралізованим”, не зміг діяти рішуче і більшу частину доби не давав жодних розпоряджень.

Російські служби безпеки принаймні за два-три дні попередили Путіна про те, що Пригожин готує можливий заколот, згідно з оцінками розвідки. Було вжито заходів для посилення безпеки на кількох стратегічних об’єктах, зокрема у Кремлі, де було збільшено чисельність президентської охорони та роздано більше зброї, але в іншому випадку жодних дій не було вжито.

“У Путіна був час, щоб прийняти рішення ліквідувати [заколот] і заарештувати організаторів. Потім, коли це почало відбуватися, був параліч на всіх рівнях… Був абсолютний жах і розгубленість. Вони довго не знали, як реагувати”, — сказав один із посадовців європейської безпеки, який, як і інші, говорив на умовах анонімності.

Ця розповідь про протистояння, підтверджена офіційними особами західних урядів, дає найдетальніший погляд на параліч і безлад усередині Кремля в перші години найсерйознішого виклику 23-річному президентству Путіна.

Це узгоджується з публічними коментарями директора ЦРУ Вільяма Бернса минулого тижня про те, що протягом більшої частини 36 годин заколоту російські служби безпеки військові та особи, які приймають рішення, “здавалося, були занедбані”.

Схоже, це також викриває страх Путіна прямо протистояти полководцю-відступнику, який протягом десятиліття отримав підтримку в російській системі безпеки. Пригожин став невіддільною частиною глобальних операцій Кремля, керуючи фермами тролів, які поширювали дезінформацію в Сполучених Штатах і парамілітарних операціях на Близькому Сході та в Африці, перш ніж офіційно зайняти авангардну позицію у війні Росії проти України.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив The Post, що оцінки розвідки є “нісенітницею” і розповсюджуються “людьми, які не мають нульової інформації”.

Довга співпраця двох чоловіків, які вперше зустрілися в Санкт-Петербурзі на початку 1990-х, виявила слабкі сторони путінської системи управління, де ворогуючі клани протистоять один одному, і яка була розтягнута до краху через війну.

Відсутність наказів від вищого командування Кремля змусила місцевих чиновників самостійно вирішувати, як діяти, за словами представників європейської безпеки, коли ПВК “Вагнер” приголомшили світ, увійшовши до південного російського міста Ростов рано вранці 24 червня, захопивши там контроль над головним командним центром російської армії, а потім рушили до міста Воронеж, перш ніж попрямувати далі на північ у бік Москви.

Без будь-яких чітких наказів місцеві військові та керівники служби безпеки прийняли рішення не намагатися зупинити озброєні до зубів вагнерівці, повідомили представники служби безпеки.

Багато хто на місцевому рівні не міг повірити, що повстання Вагнера могло відбутися без певної згоди з Кремлем, заявили силовики — попри екстрене телезвернення Путіна до нації вранці заколоту, у якому він пообіцяв вжити жорстких заходів, щоб зупинити повстанців, і попри виданий ордер на арешт Пригожина за “підбурювання до повстання” напередодні його походу до Москви.

“Місцева влада не отримувала жодних команд від керівництва. З нашої точки зору, це найбільша ознака нездорової ситуації всередині Росії. Авторитарна система сформована таким чином, що без дуже чіткої команди керівництва люди нічого не роблять. Коли керівництво перебуває в сум’ятті та безладді, така ж ситуація на місцевому рівні, навіть гірша”, — сказав високопоставлений український силовик.

Інформація розвідки допомагає пояснити те, що вважається найбільшою катастрофою правління Путіна — як озброєний загін бойовиків Пригожина, який вимагав відставки російського міністра оборони Сергія Шойгу та начальника штабу збройних сил Валерія Герасимова, зміг пройти майже 200 км до Москви, не зустрівши опору, перш ніж врешті-решт погодився повернутися після того, як угода була досягнута за допомогою Олександра Лукашенка, самопроголошеного президента Білорусі .

Безладдя в Кремлі також відображає поглиблення розколу в російській безпеці та військовому відомстві щодо ведення війни в Україні, причому багато хто з верхівок служб безпеки та військових підтримує прагнення Пригожина усунути російське вище військове керівництво, заявили представники європейської безпеки.

Але інші в службі безпеки були нажахані спробою заколоту та беззубою реакцією Кремля, переконані, що це веде Росію до періоду глибоких потрясінь, кажуть офіційні особи.

“Був безлад. Можна сперечатися про глибину цього, але дійсно бракувало згоди. Ми чули всі ці заяви. Вони не завжди були послідовними… Деякий час вони не знали, як реагувати”, – сказав високопоставлений представник російських дипломатичних кіл.

Члени російської еліти заявили, що розбіжності щодо ведення війни та її ведення російським військовим керівництвом триватимуть, піар піар-кампанію Кремля, щоб продемонструвати, що Путін контролює ситуацію, і початок кампанії з очищення лав російської армії від критиків і прихильників Пригожина серед російських ультранаціоналістів.

Наприкінці минулого тижня Ігоря Гіркіна, ексватажка так званої “ДНР”, який активно засуджував російське військове керівництво, було заарештовано. Кілька високопоставлених генералів, яких вважають близькими до Пригожина, включно з генералом Сергієм Суровікіним, якого часто хвалив лідер ПВК “Вагнер”, зникли з поля зору громадськості.

“Путін показав себе як людина, яка не здатна приймати серйозні, важливі та швидкі рішення в критичних ситуаціях. Він просто сховався. Цього не зрозуміла більша частина російського населення. Але це дуже добре розуміла путінська еліта. Він більше не є гарантом їхньої безпеки та збереження системи, – сказав Геннадій Гудков, колишній полковник російських спецслужб, а нині опозиційний політик у вигнанні.

Один із високопоставлених московських фінансистів зауважив, що Росія – це країна мафії і Путін зробив величезну помилку.

“Він втратив репутацію найжорсткішої людини в місті”, – додав він.

Конфлікт між Пригожиним і російським військовим керівництвом назрівав місяцями, і ймовірність конфлікту різко зросла, коли 10 червня Міноборони Росії постановило, що бойовики ПВК “Вагнер” повинні підписати контракти з міністерством з 1 липня, фактично припинивши контроль Пригожина над групою найманців — і пов’язаними з нею державними контрактами на мільярди доларів.

Коли з’явилися попередження служби безпеки, що Пригожин може влаштувати якийсь заколот, дехто в службі безпеки вважав, що підготовка може бути не більш ніж блефом, щоб посилити тиск і отримати більше важелів для забезпечення свого контролю над вагнерівцями, сказав один із посадовців європейської безпеки.

Певною мірою, якщо заколот Пригожина був спробою отримати важіль впливу, він спрацював.

Путін, очевидно, був змушений піти на компроміс з Пригожиним, дозволивши йому кілька днів подорожувати Росією після заколоту, оскільки робота Пригожина на Кремль була надто глибоко переплетена з інтересами путінської держави, за словами кількох співробітників служби безпеки та Володимира Осєчкіна, правозахисника у вигнанні, який брав інтерв’ю у кількох колишніх бойовиків ПВК “Вагнер”.

Замість того, щоб переслідувати Пригожина за керівництво збройним повстанням, Путін погодився зняти звинувачення. В обмін на це Пригожин зупинив похід на Москву, вивів своїх людей із ключових військових об’єктів і погодився піти в Білорусь, зберігши принаймні частину ПВК “Вагнер” недоторканим.

Переплетення ПВК “Вагнер” ​​з інтересами російської розвідки, її верхівка укомплектована колишніми співробітниками російської військової розвідки, і її провідна роль в операціях у Сирії, Лівії та по всій Африці, де вона отримала доступ до великих прав на видобуток корисних копалин, означали, що Путін не міг швидко опустити завісу над операціями Пригожина, сказав Осєчкін.

“Пригожин понад 20 років працював у команді Путіна. Він багато зробив для їхніх інтересів у цілому ряді країн. У нього величезна кількість інформації” про них”, – сказав Осєчкін.

Один із європейських посадовців зауважив, що Кремль “створив собі монстра” в обличчі Пригожина.

27 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що лише протягом цього тижня російські війска застосували проти України понад 1100 керованих авіаційних бомб та більш як 560 дронів.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі офіційно завила, що не визнає результатів парламентських виборів у країні.

Війська РФ прорвалися на південь від Селидового до села Вишневе. Якщо вони його захоплять, можуть частково оточити Селидове. Аналітики наголосили, що захоплення Селидового наблизило б російські війська до головної мети — Покровська.

Український захисник, ветеран російсько-української війни Олександр Будько на псевдо “Терен”, котрий зазнав складного поранення на фронті, у результаті якого йому ампутували обидві нижні кінцівки до колін, у своєму зверненні розкритикував надмірну бюрократію при отриманні необхідних протезних комплектуючих. Попри обіцянки влади, система залишається складною та знеособленою, вимагаючи від ветеранів додаткових зусиль для отримання допомоги.

Начальник Служби відновлення і розвитку інфраструктури у Київській області Руслан Ничік повідомив, що у регіоні відбудували ще один зруйнований російськими військами міст.