Минулого року з Росії виведено активів на рекордну суму у 239 мільярдів доларів – Insider

Джерело: Insider

У 2022 році Росія стала свідком безпрецедентного чистого відтоку капіталу на суму 239 мільярдів доларів США. Відтік капіталу означає  переміщення активів з країни. 

За даними Світового банку, такий значний відтік навіть перевищує ВВП Греції у 219 мільярдів доларів у 2022 році. 

На противагу цьому експорт країни перекриває її імпорт. Експорт досяг рекордного рівня у 227 мільярдів доларів у 2022 році, оскільки доходи від експорту нафти та газу країни різко зросли, а імпорт впав через масштабні санкції. 

Частина відтоку капіталу, ймовірно, пішла до сусідніх країн, куди деякі росіяни втекли після початку війни в Україні.

У 2022 році росіяни перерахували до Вірменії близько 1,75 мільярда доларів. Згідно з даними центрального банку Грузії, грошові перекази з Росії до Грузії зросли вп’ятеро – з 411 мільйонів доларів у 2021 році до 2,1 мільярда доларів у 2022 році.

Попри те, що російська економіка, здавалося, трималася в перший рік війни Росії в Україні, ситуація погіршилася через стримування експорту, слабкий рубль, а тепер і рекордний відтік капіталу.

Фактично поточний рахунок Росії впав на 93% з минулого року.

“Це повільне горіння. З часом їм стає все важче”, – сказав Тімоті Еш британський економіст Chatham House.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.

Сьогодні вдень, 7 вересня, російські окупанти завдали ударів керованими авіабомбами по Харкову та селищу Мала Данилівка Харківського району. Є поранені.