Представники МАГАТЕ виявили протипіхотні міни на Запорізькій АЕС

Джерело: Держатомрегулювання з посиланням на заяву гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі.

Представники постійної моніторингової місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на Запорізькій АЕС під час обходу території промислового майданчика станції виявили декілька протипіхотних мін.

Зокрема, міни виявлено у буферній зоні між внутрішнім і зовнішнім периметром станції.

За словами експертів МАГАТЕ, міни знаходились в зоні обмеженого доступу, яка недоступна для персоналу станції.

“Наявність вибухових речовин на майданчику не відповідає стандартам безпеки МАГАТЕ та інструкціям з ядерної безпеки та створює додатковий психологічний тиск на персонал станції – навіть якщо попередня оцінка МАГАТЕ полягає в тому, що будь-який підрив цих мін не повинен вплинути на системи ядерної безпеки та захищеності майданчика”, – заявив Рафаель Гроссі.

Він також додав, що експерти МАГАТЕ так і не отримали доступу до дахів реакторів ЗАЕС та їх машинних залів, у тому числі енергоблоків №№3 і 4, які викликають особливий інтерес у представників постійної моніторингової місії.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.