Польща закупить літаки для «захисту східного флангу НАТО»

Джерело: SkyNews

Повномасштабна війна РФ проти України змусила багато країн Європи переглянути власну оборону.

Німеччина, мабуть, найвідоміший приклад. Країна пообіцяла витрачати набагато більше на військові потреби, оскільки з часів Другої світової війни здебільшого залежала від США та НАТО.

Одначе, Польща також вживає заходів для свого захисту.

Країна підписала контракт на купівлю двох шведських літаків дальнього радіолокаційного виявлення Saab 340 AEW-300 приблизно на 600 мільйонів шведських крон (57,81 млн доларів), поінформував міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

Завдяки цьому східний фланг НАТО буде зміцнений, а повітряний простір Польщі стане безпечнішим, – зазначив Блащак.

Цього року Польща планує витратити близько 4% ВВП на оборону для модернізації своїх Збройних сил.

Системи раннього попередження включають літак Saab 340, оснащений вдосконаленим радаром Saab Erieye.

Контракт також містить наземне обладнання, логістичні та допоміжні послуги в країні.

Довідка. Saab 340 AEW&C – це літак дальнього радіолокаційного виявлення розробки швецької компанії Saab. Комплекс побудований на основі цивільного турбогвинтового літака Saab 340. Літак у версії AEW-300 використовує новішу систему контролю та управління ASC 890.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.