На фронті в Україні отримав поранення колишній морпіх США, якого раніше звільнили з російської в’язниці

Джерело: Associated Press

Колишній морський піхотинець США Тревор Рід, який був звільнений з РФ внаслідок обміну ув’язненими минулого року, отримав поранення під час бойових дій в Україні.

Рід отримав поранення кілька тижнів тому, його переправили до Німеччини для надання медичної допомоги, повідомив речник Держдепу Ведант Патель.

Він зазначив, що Рід “не брав участі в жодній діяльності від імені уряду США”. Але рішення американця взяти до рук зброю під час війни Росії проти України потенційно ускладнює зусилля США домогтися звільнення двох інших американців, які все ще утримуються Москвою, репортера Wall Street Journal Евана Гершковича та керівника відділу корпоративної безпеки Пола Велана.

Природа травми Ріда не була зрозуміла, одначе, Пател зазначив, що його вивезла з України неурядова організація.

2020 року американця засудили в Росії, де він навчався, до дев’яти років в’язниці за звинуваченням у нападі на поліцейського. У квітні 2022 року Ріда обміняли на російського пілота Костянтина Ярошенка, який відбував 20-річний термін у США за змову з метою контрабанди наркотиків.

  • Представники влади США й Росії провели попередні обговорення щодо потенційного обміну ув’язненими, зокрема, й журналіста американської щоденної газети The Wall Street Journal Евана Гершковича, який перебуває під вартою в РФ.
  • Видання Bloomberg повідомило, що президент Росії Володимир Путін особисто схвалив арешт американського журналіста Евана Гершковича за звинуваченнями в шпигунстві – вперше з часів “холодної війни”.
  • Американський журналіст The Wall Street Journal Еван Гершкович, який перебуває у слідчому ізоляторі “Лефортово” в Москві за звинуваченням у шпигунстві, написав листа своїм батькам.

Війська РФ прорвалися на південь від Селидового до села Вишневе. Якщо вони його захоплять, можуть частково оточити Селидове. Аналітики наголосили, що захоплення Селидового наблизило б російські війська до головної мети — Покровська.

Український захисник, ветеран російсько-української війни Олександр Будько на псевдо “Терен”, котрий зазнав складного поранення на фронті, у результаті якого йому ампутували обидві нижні кінцівки до колін, у своєму зверненні розкритикував надмірну бюрократію при отриманні необхідних протезних комплектуючих. Попри обіцянки влади, система залишається складною та знеособленою, вимагаючи від ветеранів додаткових зусиль для отримання допомоги.

Начальник Служби відновлення і розвитку інфраструктури у Київській області Руслан Ничік повідомив, що у регіоні відбудували ще один зруйнований російськими військами міст.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак на запитання щодо ситуації із корупцією в Україні заявив, що, мовляв, це так Росія намагається заплямувати імідж української влади.

Українці змушені змінювати харчові звички та економити на продуктах внаслідок війни. Згідно з дослідженням, майже половина українців (49%) повідомляє про зміни у своїх харчових звичках з початку повномасштабного вторгнення.