Реактор ЗАЕС «може вибухнути будь-якої миті; ми просто не знаємо коли» – Politico з посиланням на міністра енергетики України

Джерело: Politico

Голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) ООН зазначив, що російські війська, які окупували Запорізьку АЕС в Україні, розмістили вибухові міни поблизу об’єкта.

“Наявність такої вибухівки на майданчику суперечить стандартам безпеки МАГАТЕ та інструкціям з ядерної безпеки та створює додатковий психологічний тиск на персонал станції”, — заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Попередження Гроссі прозвучало в той момент, коли Україна також заявила щодо намірів Росії підірвати Запорізьку атомну електростанцію.

“Він може вибухнути будь-якої миті; ми просто не знаємо коли. Росіяни повністю відключили нас від систем моніторингу безпеки. Ми довіряємо нашій військовій розвідці та експертам МАГАТЕ на місці. Але ми не контролюємо станцію, і це викликає тривогу”, – заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Українська влада неодноразово попереджала світову спільноту про потенційну небезпеку на окупованій Росією ЗАЕС.

“Нам ніхто не вірив, [що] Росія може зробити таке, як підірвати дамбу. І подивіться, що сталося. ЗАЕС завжди в центрі уваги, Росія так і не отримала покарання. Жодних санкцій щодо її атомної енергетики не вводилося”, – сказав Галущенко.

Оскільки українські війська просуваються в Запорізьку область, українська влада побоюється, що росіяни можуть спробувати створити диверсію на ЗАЕС, щоб зупинити контрнаступ, додав міністр.

“Добре, що вони [МАГАТЕ] там, виконують свою роботу. Але хотілося б, щоб вони як технічні спеціалісти пояснили, чому порушується більшість протоколів безпеки. Експерти роблять свою роботу… Російська окупація є основною причиною, чому ЗАЕС знаходиться в постійній небезпеці”, – пояснив Галущенко.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.

Сьогодні вдень, 7 вересня, російські окупанти завдали ударів керованими авіабомбами по Харкову та селищу Мала Данилівка Харківського району. Є поранені.