Через негоду знеструмлено понад 200 населених пунктів у 11 областях України – Міненерго

Джерело: Міністерство енергетики України.

Внаслідок грозового шторму, який пройшов країною, і викликаних ним технологічних порушень знеструмлено 209 населених пунктів у Вінницькій, Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Одеській, Полтавській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій та Чернігівській областях.

Крім того, через технологічні порушення знеструмлено населені пункти в Київській та Сумській областях.

Також тривають ремонтні роботи на вугільній шахті в Дніпропетровській області, де 17 червня 2023 року стався спалах метаноповітряної суміші з подальшою пожежею. Тоді під землею перебували близько 200 працівників, троє шахтарів зазнали поранень.

Зараз аварійну ділянку закрито вибухо- та пожежостійкими перемичками, осередки пожежі та підвищення температури немає. Для додаткової ізоляції ділянки виконуються роботи з ущільнення гірничих виробок, виконано 72% робіт. Ведеться робота із відновлення стабільної роботи шахти та збільшення обсягів видобутку вугілля до доаварійних показників. За місяць після аварії на шахті видобули понад 22,3 тисячі тонн вугілля (в середньому – 743 тонни на добу).

Ремонтна кампанія на об’єктах генерації – теплової, гідро- та атомної – триває. Станом на 26 липня електроенергії, яку виробляють українські електростанції, повністю достатньо для покриття потреб споживачів, дефіциту немає.

Однак, все ще триває ворожий терор прифронтових та прикордонних з РФ областей. На Донеччині через обстріл знеструмлювалися 7 населених пунктів. Також залишається без світла частина споживачів у Дніпропетровській, Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях.

Щодо наслідків підриву дамби Каховської ГЕС – триває фіксація та ліквідація наслідків повені. У Херсоні заживили майже 100 споживачів, відключених через підтоплення. У місті залишаються без світла 11,6 тисячі споживачів.

Щодо ситуації на ЗАЕС, то рівень води у ставку-охолоджувачі за останню добу не змінився. Наразі він становить 16,34 м. Цього достатньо для забезпечення потреб станції.

Місто Кайл в канадській провінції Саскачеван зіткнулося з перешкодою напередодні місцевих виборів: ніхто не балотується на посаду мера.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на візит Генсека ООН Антоніу Гутерреша до російської Казані, де проходив саміт країн БРІКС.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.