В Антарктиді зафіксовано рекордно низький рівень морського льоду: Newsweek назвав причину

Джерело: Newsweek

Рівень морського льоду в Антарктиді впав до рекордно низького за всю історію спостережень. Дослідники вважають, що це сталося через зміну клімату.

За даними Інституту зміни клімату Університету штату Мен від 19 липня, морського льоду в Антарктиді – майже на 2 мільйони квадратних кілометрів менше, ніж у той же момент минулого року. Рік тому на континенті було зафіксовано 15,030 мільйона кілометрів морського крижаного покриву.

Як повідомила Всесвітня метеорологічна організація, на початку 2022 року сукупна протяжність морського льоду в Арктиці і Антарктиці була найнижчою за січень із будь-коли зареєстрованих.

“Морський лід навколо Антарктики за останні кілька років різко пішов вниз, падаючи швидше, ніж будь-коли з початку спостережень”, – розповіла кліматологиня Елла Гілберт.

На думку вчених, танення льоду в Антарктиді пов’язане зі зміною клімату.

Згідно з даними Всесвітнього фонду дикої природи, близько 10% площі суші Землі складає лід, і 90% із нього знаходяться в Антарктиді, а решта – в Гренландії. Лід утворює захисний шар над Землею і тим самим охолоджує планету, оскільки яскраві білі плями відбивають надлишок тепла назад у космос.

Проте через потепління лід знаходиться в небезпеці. Зміна клімату, що посилюється діяльністю людини і викидами парникових газів, спричиняє швидке танення льоду Антарктики. Це нова тенденція, яка спостерігається з 1990 року.

Водночас, за даними NASA, континент втрачає крижану масу зі швидкістю 150 мільярдів тонн на рік. Гілберт переконаний, що потрібно провести додаткові дослідження, щоб з’ясувати, чи є це зниження в останні роки короткочасним, чи так триватиме й надалі.

“Ще досить рано робити остаточні висновки, чи є це тимчасовим сплеском або ж частиною нової тенденції, але ми очікуємо, що морський лід зменшиться в результаті потепління Антарктики. Морський лід затиснутий між атмосферою, що нагрівається, і океаном, тому він чутливий до змін зверху і знизу, хоча раніше це було важко передбачити через безліч складних факторів”, – прокоментував Гілберт.

Поступове танення льоду також сприяє глобальному підвищенню рівня моря, що є серйозною загрозою для міст світу. Вчені хвилюються, що якщо щось для пом’якшення наслідків зміни клімату не буде зроблено терміново, ситуація може вийти з-під контролю.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.