На фронт відправлять 1 700 безпілотників, придбаних у межах програми «Армія дронів» — Мінцифри

Джерело: міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Для ЗСУ на фронт відправлять 1,7 тисячі БПЛА, придбаних у межах державної програми “Армія дронів”. Серед них – ударні та розвідувальні коптери, і ті, які мають штучний інтелект, щоб ефективно розпізнавати і знищувати ворожі цілі.

“Армія дронів” з підпроєкту UNITED24 трансформували у велику держпрограму для розвитку національного виробництва БпЛА.

“Ми усунули майже всі блокери, щоб українські розробники масштабувалися”, – заявив міністр.

Фото: Мінцифри

Зокрема ухвалено постанову про Fast track для БпЛА і створено спрощену процедуру допуску до експлуатації. Також запущено спецзони для навчання пілотів та випробування дронів.

“Як результат, українські компанії масштабували виробництво в десятки разів, а окремі навіть у 100”, – повідомив Федоров.

За його словами, цього року держава закупить ще тисячі “Мавіків”, що “в сотні разів більше, ніж минулого року”.

За цей час створено перші 11 ударних рот дронів у ЗСУ. Вдалося підготували 10 тисяч операторів БпЛА разом з освітніми центрами, ще 10 тисяч навчаються  зараз.

Фото: Мінцифри

Протягом дня, 28 вересня, армія РФ здійснила 62 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 130 вибухів. 

Речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії (EDA) Ніколя Бідо заявив, що Швейцарія підтримує ініціативу Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, попри те, що Зеленський відкинув цей план.

Служба безпеки ФСБ РФ заявила, що веде розслідування ще проти трьох іноземних журналістів за репортажі на території Курської області, яку зараз контролюють українські війська. 

Станом на 20:00 28 вересня внаслідок авіаційного удару РФ по Сумах вже відомо про десять загиблих та 22 поранених.

Естонія, Латвія, Литва та Польща шукатимуть фінансування ЄС для будівництва мережі бункерів, загороджень, розподільних ліній і військових складів уздовж своїх кордонів з Росією та Білоруссю, повідомила Естонія.