«Сміливість та наполегливість»: в Україні відзначають День медичного працівника

Джерело: Букви.

У 2023 році вперше в Україні відзначають День медичного працівника 27 липня, а не 18 червня. Президент України Володимир Зеленський видав відповідний указ від 13 червня. У зв’язку з цим медиків привітали військові та політики.

Цього дня професійне свято відзначають лікарі, медсестри та медбрати, парамедики, фельдшери, акушери, лаборанти, санітари та багато інших працівників галузі охорони здоров’я. Під час російсько-української війни медики виконують надважку роботу, рятуючи щодня тисячі життів.

Цього дня варто висловити подяку та повагу цим людям, а також віддати належне їхньому терпінню, професіоналізму та самовіддачі.

Фото: Петро Порошенко

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний подякував медикам за відданість справі та цілодобову працю.

“Ціную вашу роботу на фронті та в тилу, задля порятунку українських воїнів, цивільних та дітей. На ваших плечах – життя та здоровʼя наших громадян”, – написав він.

Командувач Об’єднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв долучився до привітань, сказавши, що медики – “справжні герої сучасності, які несуть на своїх плечах важку відповідальність за здоров’я та життя наших військових”.

Фото: Петро Порошенко

У ранковому зверненні Володимир Зеленський наголосив, що в їхній роботі “чи не найкраще видно, що таке цивілізованість, що таке людяність, як люди вміють жити й працювати заради інших людей”.

“Я дякую вам, шановні українські медики, за вашу професійність, за ваше служіння й за кожне врятоване вами життя! Слава вам! Слава Україні!” – наголосив глава держави.

Міністерство оборони України зазначило, що чимало медиків змінили звичні для себе умови на польові. Попри складність виконання своїх професійних обов’язків – “кожен із них відданий своїй справі й незалежно від умов, зберігає холодний розум, фахово і з неймовірною витримкою продовжує почесну справу, рятуючи життя”.

Відомство підкреслило, що завдяки медикам тисячі наших воїнів зможуть повернутися живими до своїх рідних і до своїх домівок.

Фото: Петро Порошенко

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль нагадав, що останніми роками на їхні плечі випало багато викликів: пандемія та повномасштабна війна. Утім, вони продовжують битися “за кожного пацієнта в тилу і на фронті”. Він подякував кожному медичному працівнику за титанічну працю та відданість Україні.

3-тя окрема штурмова бригада додала, що робота медиків – той внесок, без якого боротьба була б неможливою.

“Сміливість та наполегливість. Жертовність та благородство. Віддані справі, вони щодня здійснюють героїчну працю – рятують, оперують, реабілітують. Дають шанс на життя та зберігають здоров’я. В окопах, і в реанімаційних. Під вогнем ворожої артилерії та під ракетними обстрілами. Бойові медики в Бахмуті та медики у лікарні Мечникова”, – наголосили військові.

Фото: Петро Порошенко

Повітряні сили ЗСУ привітали медиків з професійним святом і додали, що вони представляють одну з найшляхетніших професій у світі.

Фото: Петро Порошенко

У МВС додали, що їхня система поставила собі завдання готувати бійців і курсантів, які “першими заходять на деокуповані території після ЗСУ та на заміновані території, гасять вогонь, захищають наші кордони”. Тому у МВС заявили, що приділяють увагу тактичній медицині та постійно проводять практичні навчання.

Фото: Петро Порошенко

В “Укрзалізниці” додали, що їхні медичні вагони перевезли понад 4 тисячі цивільних поранених, хворих і маломобільних пацієнтів

“Слава, повага та вдячність медичним працівникам України!” – заявили у пресслужбі.

Глава “Європейської Солідарності” Петро Порошенко додав, що українські медики роблять справжні дива на полі бою, на передовій, у військових шпиталях та в лікарнях, на реабілітації. Він подякував кожному з них за безцінну працю.

Фото: Петро Порошенко

Фото: Петро Порошенко

Фото: Петро Порошенко

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.

Сьогодні вдень, 7 вересня, російські окупанти завдали ударів керованими авіабомбами по Харкову та селищу Мала Данилівка Харківського району. Є поранені.