Українська фехтувальниця перемогла росіянку на ЧС-2023, проте її дискваліфікували через відмову потиснути руку росіянці

Джерело: Суспільне Спорт

Українська фехтувальниця Ольга Харлан на чемпіонаті світу перемогла російську фехтувальницю Анну Смірнову. Проте Харлан  дискваліфікували через відмову “проявляти повагу” до росіянки. 

Представники України на чемпіонаті світу брали участь не в усіх змаганнях через представників Росії та Білорусі. За наказом Міністерства молоді та спорту України українським атлетам заборонено змагатися разом з росіянами та білорусами.

Однак, за день до плей-оф в індивідуальному турнірі з фехтування у жіночій шаблі було внесено зміни у правила, дозволяючи українським спортсменам виступати проти росіян і білорусів, якщо ті виступають під нейтральним прапором. Така можливість дала змогу Ользі Харлан взяти участь у змаганні.

Ольга Харлан перемогла Анну Смірнову з рахунком 15:7, однак після поєдинку обидві фехтувальниці повинні були “привітати” одна одну згідно з правилами Міжнародної федерації фехтування. Ольга відмовилась вітатись з росіянкою та запропонувала “стукнутися” шаблями замість традиційного рукостискання, але Смірнова відмовилася.

Харлан покинула доріжку, Смірнова залишилась і вимагала дискваліфікації українки згідно з регламентом. Росіянка сиділа на стільці, очікуючи результату рішення від організаторів.

Фото: Суспільне Спорт

Через 52 хвилини до неї підійшов офіційний представник турніру. Через декілька хвилин після цього Смірнова все ж залишила доріжку.

Ольга Харлан пройшла до наступного раунду, де мала зустрітись із представницею Болгарії Йоаною Ілієвою. Проте Національний олімпійський комітет (НОК) дискваліфікував Харлан і переможницею автоматично визнали представницю Болгарії.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.