Станом на сьогодні задокументовано понад 19 тисяч випадків примусової депортації дітей – Офіс генпрокурора

Джерело: Офіс генерального прокурора України.

Генеральний прокурор Андрій Костін під час слухань Гельсінської комісії США “Порятунок українських дітей та жінок від російської агресії” повідомив, що станом на сьогодні задокументовано понад 19 тисяч випадків примусової депортації українських дітей.

Слухання розпочалися з відеосвідчень українки, чийого онука, талановитого підлітка, російські військові вбили у перші дні повномасштабної війни.

“Наразі задокументовано 498 вбивств дітей та понад 19 000 випадків примусової депортації”, – розповів генпрокурор України.

Він також зазначив, що жертвами сексуального насильства, пов’язаного із збройною агресією РФ, переважно стають жінки: 143 з 215 зафіксованих випадків. Йдеться про зґвалтування, каліцтво або тортури статевих органів, примусове оголення та погрози зґвалтуванням.

Зокрема, Андрій Костін наголосив, що це лише задокументовані випадки, реальні цифри можуть бути значно вищими.

“Ми впроваджуємо підхід, орієнтований на допомогу постраждалим від воєнних злочинів. Для цього ми створили Координаційний центр підтримки потерпілих і свідків. Жінки та діти – в центрі уваги”, – поінформував Андрій Костін.

Також він подякував усім, хто підтримує зусилля України на цьому напрямі.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.