Українські військові вийшли на критичну лінію російської оборони – CNN

Джерело: CNN

За інформацією ЗМІ, українські військові вперше від початку літнього контрнаступу підійшли до критичних оборонних рубежів росіян – “зубів дракона”.

Такі висновки зроблено з опублікованого у російських соцмережах відео, де помітно ЗСУ на півдні, поблизу одного із довгих оборонних рубежів РФ.

У CNN зазначають, що, згідно з геолокацією, Сили оборони України дійшли на схід від сіл Нове та Харків у Запорізькій області.

Відео, зняте з позицій російських окупантів, показує, як українська військова машина рухається полем, прямуючи до траншеї перед великим рядом “зубів дракона” – бетонних та арматурних пірамід, які можуть служити перешкодою для танків.

Далі з’являється очевидний водій транспортного засобу та починає бігти назад до лісу.

Місяцями супутникові знімки показували, що росіяни встановили лінії “зубів дракона” на підконтрольній їм території України. Їх викладено у три глибоких ряди, які тягнуться на сотні км. По обидві сторони бетонних ліній російські війська також вирили величезні протитанкові рови.

Коли машина врізається в траншею, видно великий клуб бруду та диму. Через секунду здається, що передня частина транспортного засобу застрягла, опинившись на вершині траншеї.

Що саме відбувається на відео, незрозуміло. Українські ЗМІ стверджують, що таким чином ЗСУ перевіряють здатність машини пройти “зуби дракона”, тоді як російські ЗМІ наголошують, що на відео – наслідки їхнього удару.

Однак очевидно, що український контрнаступ у південній частині країни за останні кілька днів досяг помітних успіхів.

Здатність українців відтіснити російські війська за їхню лінію “зубів дракона” є чітким показником, що контрнаступ є успішним.

  • 27 липня, Збройні сили України звільнили село Старомайорське Донецької області.
  • Українські військові почали новий етап контрнаступу, просунувшись на південь від Оріхова у Запорізькій області. Мета українських захисників – дійти до Азовського моря. перерізавши росіянам сухопутний коридор до окупованого Криму.

Надлишок нафти на світовому ринку штовхає її ціну вниз, а разом з нею нижче встановленого порогу у $60 за барель опустилася і вартість російського сорту.

17 жовтня Україна отримала від Швейцарської агенції з розвитку та співпраці важку машину для розмінування GCS-200. Загалом впродовж року Швейцарія передасть три машини для розмінування, котрі передадуть піротехнічним підрозділам ДСНС.

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки Leopard, ракети до системи ППО IRIS-T SLM та гаубиці Panzerhaubitze.

Володимир Зеленський презентував українцям план перемоги України над РФ. Українці та партнери відреагували критично. 

Президенту більше не вірять та публічно критикують навіть ті, хто ще рік тому наголошував на необхідності утриматися до нашої перемоги. Поглянемо на ключові пункти плану, які розчарували українців.

Лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко відвідав східний напрямок фронту, де передав Збройним Силам України чергову партію FPV-дронів і техніки. Політик наголосив на важливості забезпечення армії необхідними засобами для реалізації Плану перемоги.