В Україні створять Віртуальний музей української діаспори

Джерело: Музей української діаспори.

В Україні планують створити Віртуальний музей української діаспори – для об’єднання зацифрованих колекцій різних інституцій світу. Вже підписано договір із Міжнародним благодійним фондом світових українців “Діаспора”.

Для проєкту створять платформу, де представлять колекції музею та його партнерів з інших країн світу. Також будуть представлені історичні та культурні досягнення світового українства, організацій та видатних вихідців з нашої країни, наукові дослідження про етнічну спільноту тощо.

Серед іншого там будуть архівні матеріали про перших українських поселенців у Канаді, останнього президента УНР в екзилі Миколи Плав’юка та видатного диригента й композитора Олександра Кошиця. Ще покажуть документи та мистецькі твори династії Кричевських, Олекси Булавицького, Людмили Морозової, українських художників з Австралії.

“Ми ставимо на меті створити й поступово наповнювати віртуальний ресурс, який об’єднає діаспорні колекції кількох музейних та архівних інституцій. Наразі ми активно співпрацюємо з “Осередком української культури та освіти” (Канада) та УВАН (США). Щиро запрошуємо до співпраці й інші українські та закордонні організації”, – зауважила шеф-редакторка проєкту, директорка Музею української діаспори Оксана Підсуха.

YouTube заблокував канали кількох відомих російських співаків і артистів, які висловлювали підтримку війни Росії в Україні.

Марину Кудерчук звільнили з посади голови Держкіно. Таке рішення ухвалив Кабінет Міністрів на засіданні 5 липня.

Станом на 16:00 в п’ятницю, 5 липня, кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 84. Від початку доби ворог продовжує нарощувати темпи наступальних дій на Лиманському і Покровському напрямках. 

Кабінет Міністрів України призначив двох нових заступників міністра оборони України Рустема Умєрова. Ними стали Клочко Анатолій Олександрович та Сергій Олександр Петрович.

На саміті НАТО країни-учасниці планують зобов’язатись збільшити виробництво зброї та зробити  боєприпаси стандартними (для їх сумісності на полі бою).