В Україні працюють над випуском словника «небажаної лексики» для ЗМІ

Джерело: Ольга Герасим’юк в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”

Глава Нацради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк повідомила, що в Україні напрацюють словник “небажаної” лексики та критерії до інформації, яка є неприпустимою для поширення в медіа.

Зауважується, що словник міститиме рекомендації стосовно толерантного висвітлення чутливих тем про низку спільнот: етнічних, національних, ЛГБТІК, осіб з інвалідністю, ветеранських тощо.

Герасим’юк зауважила, що необхідно формувати медіапростір, вільний від дискримінації, “фіксацій образливих та некоректних стереотипів і мови ворожнечі стосовно будь-яких громадян країни за багатьма ознаками”.

Медіарегулятор, аби зрозуміти, як облаштувати таку політику в інформаційному просторі, вже провів декілька зустрічей із ромською, єврейською, кримськотатарською спільнотами, представниками мусульманських організацій, Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, та нині налагоджує співпрацю з офісом омбудсмена через меморандум про спільні дії.

Результатом цих зустрічей мають бути напрацьований словник “небажаної” лексики та критерії до інформації, яка є недопустимою, а також спільна просвітницька робота для медіа, – пояснила голова Нацради.

Цими критеріями регулятор користуватиметься під час ухвалення своїх рішень, до того часу, поки органи співрегулювання не напрацюють потрібні кодекси.

Місто Кайл в канадській провінції Саскачеван зіткнулося з перешкодою напередодні місцевих виборів: ніхто не балотується на посаду мера.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на візит Генсека ООН Антоніу Гутерреша до російської Казані, де проходив саміт країн БРІКС.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.