У Китаї за допомогою робота провели успішну операцію з мікрохірургії ока

Джерело: Xinhua.

У Китаї за допомогою робота-хірурга провели успішну дистанційну операцію з мікронної хірургії ока. Лікарі використовували найшвидшу передачу даних стандарту 5G.

23 червня операція пройшла в південній провінції Хайнань. Через місяць після цього медики заявили, що хірургічне втручання було безпечним, стан пацієнта стабільний і його зір відновлено.

Проводити подібні операції складно через фізіологічний тремор і тремтіння рук людини. Утім хірургічний робот може імітувати й замінювати ручні операції цих двох чинників.

При використанні робота медики повинні мати високу швидкість передачі чітких зображень. Завдяки 5G і технології мікростереоскопічного зображення надвисокої чіткості (UHD) офтальмологи на великій відстані від пацієнта отримували картинку фактично в режимі реального часу.

Робот-хірург є китайською розробкою і створений спільно кількома установами, зокрема офтальмологічним центром Чжуншань і Школою комп’ютерних наук та інженерії Університету Сунь Ятсена.

Вночі 22 вересня зафіксували ще один проліт ударного безпілотного апарату РФ поруч з промисловим майданчиком Хмельницької АЕС.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 24 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.

Державне бюро розслідувань завершило розслідування стосовно одного з київських прокурорів, котрий, ймовірно, привласнив мільйони гривень, вилучених під час слідчих дій.

Росіяни, котрі критикують російську владу, недостойні кращого, заявив протоієрей РПЦ Андрій Ткачов. Тих громадян, які стверджують, що в Росії “влада погана”, священнослужитель назвав “лжесвідками”.

Україна наголосила на необхідності демонтажу Кримського мосту та відновлення вільного судноплавства через Керченську протоку під час слухань у суді в Гаазі. Посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич заявив, що Росія незаконно побудувала цей міст, створивши постійну перешкоду для міжнародного судноплавства.