Найманці «Вагнер» прагнуть вивести з ладу східний фланг НАТО – прем’єр-міністр Польщі

Джерело: Reuters

У четвер, 3 серпня, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що ПВК “Вагнер” переміщуються ближче до східного флангу НАТО, щоб дестабілізувати військовий Альянс.

Найманці “Вагнер” почали навчання з білоруською армією, що спонукало Польщу перекинути понад 1000 військових ближче до кордону. 

У вівторок, 31 липня, Польща звинуватила Білорусь у порушенні її повітряного простору військовими гелікоптерами.

“Ми маємо усвідомлювати, що кількість провокацій зростатиме. Група “Вагнер” – надзвичайно небезпечна, і її перекидають на східний фланг, щоб дестабілізувати його”, – сказав Матеуш Моравецький після зустрічі з президентом Литви Ґітанасом Науседою в Польщі.

Науседа зазначив, що кількість найманців “Вагнер” у Білорусі може перевищувати 4 тисячі.

“Треба говорити не лише про заходи на національному рівні, а й про те, що робити, якщо ця ситуація ще більше ускладниться, включно з закриттям кордону з Білоруссю. Це має відбуватися скоординовано між Польщею, Литвою та Латвією”, – сказав президент Литви.

Місто Кайл в канадській провінції Саскачеван зіткнулося з перешкодою напередодні місцевих виборів: ніхто не балотується на посаду мера.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на візит Генсека ООН Антоніу Гутерреша до російської Казані, де проходив саміт країн БРІКС.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.