Росія прагне використати ПВК «Вагнер», щоб втягнути Білорусь у війну проти України – СБУ

Джерело: СБУ

Служба безпеки України здобула розвіддані, які свідчать про підготовку росіянами масштабної провокації “під чужим прапором” на стратегічному об’єкті Білорусі – Мозирському нафтопереробному заводі. Мета – звинуватити у теракті Україну та втягнути Білорусь у російсько-українську війну.

За інформацією СБУ, підготовкою провокацій займається диверсійно-розвідувальна група із кадрових військових ЗС РФ та співробітників російських спецслужб, яких відправили на територію Білорусі під виглядом “вагнерівців”.

За планом окупантів, російська ДРГ має здійснити теракт на білоруському НПЗ, вдаючи із себе “українських диверсантів”. У такий спосіб Росія вкотре намагатиметься втягнути Білорусь у війну проти України.

Інформацію про запланований у Білорусі теракт співробітники Служби безпеки отримали з кількох джерел. Зокрема зі свідчень військовослужбовця ЗС РФ, якого українські захисники взяли у полон на Запорізькому напрямку.

Також кіберфахівці СБУ відновили та проаналізували інформацію на мобільному телефоні полоненого окупанта.

Встановлено, що раніше він брав участь у бойових діях проти Сил оборони на півдні України, а нещодавно йому дали вказівку передислокуватися до Білорусі під виглядом найманця ПВК “Вагнер”.

Уже на етапі зміни місця служби російський військовий отримав інформацію про “спеціальну місію” на Мозирському НПЗ. У його телефоні кіберфахівці СБУ знайшли видалену переписку з іншими виконавцями, знімки об’єкта та окрему інформацію щодо операції.

В СБУ звернулись до армії Білорусі з закликом не брати участь у війні проти України, адже кожного загарбника, що перетне кордон Української держави, буде знищено.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…