У Казахстані фіксуються випадки вербування Росією громадян країни на війну – Reuters

Джерело: Reuters

Росія намагається через оголошення в інтернеті набирати на війну проти України громадян Казахстану.

Як розповіли у виданні, військовим обіцяють негайну виплату понад 5000 доларів за вступ до армії, а також щомісячну зарплату у понад 2000 доларів та додаткові пільги.

У Казахстані нині проживає понад 3 млн етнічних росіян. Реклама показує прапори Росії та Казахстану та гасло “Пліч-о-пліч”.

Посилання оголошень ведуть на сайт, який пропонує вступити до російської армії Сахалінської області на Далекому Сході Росії. Власником сайту зазначене Агентство розвитку людського капіталу Сахалінської області – організація, яку створив місцевий уряд.

Разом з тим, згідно з казахським законодавством, участь у військових конфліктах за кордоном за плату є незаконною.

Як зауважили співрозмовники інформагентства, деякі вихідці з колишніх радянських країн Центральної Азії приєдналися або до російської армії або до російських приватних груп, таких як “Вагнер”. Проте тоді вербування зазвичай відбувалося в Росії, де працюють мільйони узбеків, таджиків та киргизів.

Відомо, що в травні у Киргизстані чоловіка засудили до 10 років позбавлення волі за приєднання до російських сил у Луганській області України. Міністерство закордонних справ Росії заявило цього тижня, що розглядає можливість надання цій людині російського громадянства, щоб Москва могла чинити тиск на Бішкек для звільнення і повернення цього чоловіка в РФ.

  • За даними Федерального міністерства внутрішніх справ ФРН, декілька десятків німецьких екстремістів направилися воювати в Україну, більшість – на боці Росії.

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.  

Колишній лідер збірної України з футболу Євген Коноплянка завершив кар’єру.

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.