В «Євросолідарності» вимагають перезавантаження Комітету свободи слова без Шуфрича – раніше у ВР запропонували повну ліквідацію

Джерело: Ірина Геращенко/Facebook

Співголови фракції “Європейська Солідарність” Ірина Геращенко та Артур Герасимов зареєстрували проєкт постанови 9584 про повернення в повному обсязі компетенції та повноважень Комітету з питань свободи слова.

Раніше у Верховній Раді пропонували ліквідувати комітет, що досі очолює соратник Медведчука Нестор Шуфрич.

Історія з Шуфричем на чолі Комітету свободи слова виглядає настільки дико, що навіть самі “слуги”, ховаючи очі, це визнають. Але “слуги” своїх не кидають і планують зберегти Шуфричу обличчя, взагалі ліквідувавши комітет і приєднавши його до комітету з прав людини, – мовиться у дописі Геращенко.

Народна обраниця нагадала, що “навіть в часи темників Медведчука і цензури Януковича парламентський Комітет свободи слова очолювали яскраві представники меншості, які разом з віце-спікерами від опозиції жорстко і голосно виступали проти політичної цензури, захищаючи право журналістів на професію”.

Вона зауважила, що нині у Комітеті свободи слова троє депутатів, Шуфрич і двоє представників “Слуги народу”, що, на думку депутатки, спонукає закрити комітет.

Одначе, “Європейська Солідарність” категорично проти знищення свободи слова, пояснила Геращенко.

Ми за перезавантаження комітеті, який має захищати свободу медіа і журналістів, ключові принципи демократичного європейського суспільства, – зазначила вона. – Зареєстрували з Артуром Герасимовим проєкт постанови # 9584 про розширення компетенції і повноважень Комітету з питань свободи слова, як це завжди було в українському парламенті, до приходу “слуг”.

Геращенко наголосила, що Україна вже визначила свій конституційний курс – членство в ЄС і НАТО. Однак, їй не зрозуміло, як Київ має туди прямувати “з політичною цензурою, марафоном, темниками, чорними списками на опозицію, забороненими темами, відсутністю плюралізму”.

В “ЄС” наголосили, що парламенту потрібен “зубастий, компетентний, професійний, європейський комітет свободи слова”. Тож вимагають одночасно відкликати Шуфрича з голови комітету, цю постанову давно зареєстрували та повернути комітету його функціонал і обрати професійного керівника.

У вересні російська армія щоденно втрачала на полі бою в Україні у середньому по 1271 особі вбитими та пораненими. Відповідні дані оприлюднив високопосадовець Північноатлантичного альянсу на брифінгу в Брюсселі в кулуарах засідання міністрів оборони 17 жовтня. 

Надлишок нафти на світовому ринку штовхає її ціну вниз, а разом з нею нижче встановленого порогу у $60 за барель опустилася і вартість російського сорту.

У Бразилії у шістьох пацієнтів виявили ВІЛ після трансплантації органів, які надала служба донорства Ріо-де-Жанейро.

Вчені з Університету Джорджа Вашингтона дійшли висновку, що чорний шоколад та інші продукти з какао можуть містити шкідливі метали, зокрема свинець та кадмій.

17 жовтня Україна отримала від Швейцарської агенції з розвитку та співпраці важку машину для розмінування GCS-200. Загалом впродовж року Швейцарія передасть три машини для розмінування, котрі передадуть піротехнічним підрозділам ДСНС.