Італія зупинила видачу «золотих віз» росіянам та білорусам

Джерело: Affari Italiani

Італійський уряд закрив програму видачі громадянам РФ та Білорусі так званих “золотих віз” в обмін на інвестиції. Минулого року Італія видала дворічні “інвесторські” візи не менш ніж 32 з 36 громадян РФ, що їх запросили.

Державну програму надання “золотих віз” для громадян, які не входять до ЄС, запустили з 2017 року, за нею іноземні громадяни та їхні сім’ї отримували дозвіл на проживання в країні, купуючи нерухомість або здійснюючи великі грошові вкладення. 

Віза видавалася на два роки з можливістю продовження ще на три за умови збереження вкладень. Через десять років можна було претендувати на громадянство Італії.

Для отримання інвесторської візи необхідно було вкласти у місцевий стартап 250 тисяч євро, інвестувати у місцеву компанію 500 тисяч євро, зробити благодійний внесок у розмірі мільйона євро у соціально значущі ініціативи або вкласти 2 мільйони євро у державні облігації.

У 2022 році росіяни отримали найбільше таких віз, випередивши громадян США (12), підданих Великої Британії (12) та ще 23 заявники з країн, які не входять до ЄС. На минулий рік припав пік видачі “золотих віз” з моменту їх введення: було надано 79 (з 92 запитаних) та залучено 32,3 млн євро.

Читайте також: Путін більше не може розраховувати на своїх друзів в Італії – Politico

У Єврокомісії побоювалися, що такий механізм може забезпечити “привілейований доступ” російських чи білоруських громадян, які перебувають під санкціями чи підпадуть під них на тлі війни РФ проти України, до ЄС.

Тож у Брюсселі закликали негайно призупинити дію цих програм для росіян і білорусів.

У вересні російська армія щоденно втрачала на полі бою в Україні у середньому по 1271 особі вбитими та пораненими. Відповідні дані оприлюднив високопосадовець Північноатлантичного альянсу на брифінгу в Брюсселі в кулуарах засідання міністрів оборони 17 жовтня. 

Надлишок нафти на світовому ринку штовхає її ціну вниз, а разом з нею нижче встановленого порогу у $60 за барель опустилася і вартість російського сорту.

У Бразилії у шістьох пацієнтів виявили ВІЛ після трансплантації органів, які надала служба донорства Ріо-де-Жанейро.

Вчені з Університету Джорджа Вашингтона дійшли висновку, що чорний шоколад та інші продукти з какао можуть містити шкідливі метали, зокрема свинець та кадмій.

17 жовтня Україна отримала від Швейцарської агенції з розвитку та співпраці важку машину для розмінування GCS-200. Загалом впродовж року Швейцарія передасть три машини для розмінування, котрі передадуть піротехнічним підрозділам ДСНС.