Нове дослідження показує, що Facebook може бути корисним для психічного здоров’я користувачів

Джерело: Sky news

Нове наукове дослідження показує, що використання соціальних мереж може принести користь психічному здоров’ю. Дослідники з Оксфордського університету виявили, що немає жодних доказів того, що використання Facebook шкодить людині.

Це є результати аналізу даних майже мільйона людей у ​​72 країнах за 12 років.

“Ми ретельно вивчили найкращі наявні дані та виявили, що вони не підтримують ідею про те, що членство у Facebook пов’язане зі шкодою. Якраз навпаки. Насправді наш аналіз показує, що Facebook, можливо, пов’язаний із позитивним самопочуттям”, – сказав професор Ендрю Пржибильський, один з керівників дослідження.

У дослідженні розглядалися дані Facebook з 2008 по 2019 роки, повертаючись до того часу, коли платформа була на ранніх стадіях. Результати показали, що зв’язок між використанням Facebook і самопочуттям був трохи позитивнішим для молодих людей.

Пишучи в дослідницькій статті, автори зазначили: 

“Хоча повідомлення про негативні психологічні наслідки, пов’язані з соціальними медіа, є поширеними в академічних і популярних публікаціях, докази шкоди, загалом, більше спекулятивні, ніж переконливі”, – написали автори в дослідницькій статті.

Коментуючи дослідження, Пітер Етчеллс, професор психології та наукової комунікації в Університеті Бат-Спа, сказав: 

“На мій погляд, цінність цього дослідження полягає в доказі принципу. Воно демонструє, що можна використовувати галузеві дані для розв’язання значущих питань про те, як цифрові технології взаємодіють з нашим психічним здоров’ям”.

Але він додав, що є деякі застереження, пов’язані з висновками авторів.

“Це описове дослідження і не може сказати нам нічого про причинно-наслідковий зв’язок. Тобто, ми не знаємо, як, коли і в якій мірі зміни в застосуванні Facebook викликають зміни в психічному здоров’ї. Добре почуття — це складне явище, і навіть у контексті використання соціальних медіа нам потрібно бути обережними, роблячи тверді висновки, дивлячись на те, як люди використовують платформу, таку як Facebook”.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.