Зеленський провів телефонну розмову з президентом Замбії: обговорили необхідність продовження «зернової ініціативи»

Джерело: Володимир Зеленський у Telegram

Сьогодні, 11 серпня, президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Замбії Хакаінде Хічілемою.

Під час розмови лідери України та Замбії обговорили необхідність продовження дії “Чорноморської зернової ініціативи” й погодилися з неприпустимістю використання продовольства як зброї.

“Маємо разом покласти край російським спробам використовувати їжу як зброю, а також російському шантажу світу голодом і високими цінами на продукти”, – наголосив Володимир Зеленський.

Крім того, глави держав торкнулися питання проведення саміту Україна–Африка й обговорили взаємодію в контексті інших майбутніх міжнародних заходів.

Також президент Зеленський запропонував Замбії взяти участь у реалізації “Формули миру”, зокрема приєднатися до наступної зустрічі на рівні дипломатичних радників, а також до підготовки Глобального саміту миру.

“Формула миру зараз актуальна як ніколи. Це єдиний шлях до справедливого миру та стабільності у світі, який можна взяти за основу. І ми активно працюємо з партнерами над підготовкою Глобального саміту миру”, – зазначив президент України.

Зокрема, Володимир Зеленський подякував колезі за відвідання разом з іншими лідерами африканських країн Києва та Бучі в червні поточного року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.

Сьогодні вдень, 7 вересня, російські окупанти завдали ударів керованими авіабомбами по Харкову та селищу Мала Данилівка Харківського району. Є поранені.