Росія виробляє власну версію іранських ударних безпілотників Shahed, – Insider

Джерело: Insider

Незалежна британська дослідницька група Conflict Armament Research оглянула уламки двох безпілотників, знайдених у Києві в липні, які були схожі на іранські Shahed-136, але мали електронні модулі, які збігалися з російськими розвідувальними дронами.

За словами дослідників, одноразові безпілотники під назвою Geran-2 є російською версією іранських безпілотників.

Згідно зі звітом, безпілотники Geran-2 виготовлені з інших матеріалів, ніж Shahed, і, схоже, вони були адаптовані, щоб краще відповідати потребам Росії.

Семюел Бендетт, експерт у Центрі військово-морського аналізу, сказав, що аналітики спостерігали, чи зможе Росія створити власні версії іранських безпілотників.

“Це вказує на те, що росіяни намагаються створити безпілотник, такий же потужний, як і оригінальний Shahed, який можна було б збільшувати в значних кількостях. Кінцева мета для них — зберегти потужності, одночасно підвищивши ефективність і фактично знизивши витрати”, — пояснив він.

Після того, як Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну, західні держави запровадили санкції, щоб обмежити доступ Росії до технологій іноземного виробництва. Але країна продовжує знаходити способи придбати багато необхідних військових товарів.

“Наші висновки також викликають питання щодо експортного контролю та заходів протидії витоку, оскільки ми бачимо, що багато компонентів, які ми знайшли, виготовлені після лютого 2022 року. Тож якщо вони можуть продовжувати їх отримувати, очевидно, є проблема”, — сказав Демієн Сплітерс, який очолював розслідування.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.