Лікарі вперше знайшли мікропластик у серці людини

Джерело: New York Post

У Китаї група вчених проаналізувала тканини серця 15 пацієнтів, які перенесли операції на серцево-судинній системі. У серці людини вони знайшли мікропластик, який зустрічають в харчовій упаковці та фарбах.

Лікарі Кун Хуа, Сюбінь Янг і їхня команда з Пекіну прагнули виявити, чи можуть частинки потрапляти в серцево-судинну систему людей через непрямий і прямий вплив. Виявилося, що мікропластик менше ніж 5 мм або розміром із гумку олівця може потрапити в організм людини через рот, ніс та інші порожнини тіла.

У тканинах серця було виявлено від десятків до тисяч окремих шматочків мікропластику в більшості зразків тканин. У всіх зразках крові було виявлено пластик. Зокрема у п’яти типах тканин серця виявлено дев’ять типів пластику, але дослідження свідчить, що деякі мікропластики були випадково введені під час операцій.

Наприклад, у трьох різних частинах серця виявлено полі(метилметакрилат) — пластик, який й зазвичай використовується як стійка до осколків альтернатива склу. Ці частинки “не можна віднести до випадкового впливу під час операції”.

Ще було знайдено поліетилентерефталат, який використовується в одязі та харчових контейнерах, а також полівінілхлорид (ПВХ) — він широко поширений у віконних рамах, дренажних трубах, фарбі тощо.

“Виявлення мікропластику in vivo (у живих, – ред.) викликає занепокоєння, і необхідні додаткові дослідження, щоб дослідити, як він потрапляє в серцеві тканини та потенційний вплив мікропластику на довгостроковий прогноз після кардіохірургічного втручання”, — підсумувала дослідницька група.

Торік дослідження свідчило, що люди споживають близько 5 грамів дрібних пластикових частинок щотижня. Це приблизно вага кредитної картки. Частинки можуть потрапляти через упаковки, морську сіль, морепродукти й навіть питну воду, виявили вчені з Медичного університету Відня.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.