США вимагають від Ірану припинити продаж безпілотників Росії

Джерело: Financial Times

США наполягають на тому, щоб Іран припинив продавати озброєні безпілотники Росії в рамках обговорення ширшої “неписаної домовленості” між Вашингтоном і Тегераном щодо деескалації напруженості та стримування тривалої ядерної кризи.

Адміністрація Байдена порушила це питання з ісламським режимом на непрямих переговорах у Катарі та Омані цього року.

За словами іранського чиновника та іншої особи, проінформованої про переговори, США хочуть, щоб Іран припинив постачання Росії безпілотників, які Росія використовує у війні в Україні, а також запасних частин для безпілотних літальних апаратів.

Чиновник додав, що Іран, який офіційно заперечує, що його безпілотники використовуються проти України, неодноразово просив Росію припинити їх розміщення в конфлікті, але США хоче “більш конкретних кроків”.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив у вівторок, 15 серпня, що США проводять стратегію стримування, тиску та дипломатії, щоб гарантувати, що Іран не отримає ядерну зброю, а також притягнути країну до відповідальності за порушення прав людини та “надання безпілотників Росії для її використання у війні проти України”.

“Ми чітко дали зрозуміти, що Іран повинен знизити ескалацію, щоб створити простір для майбутньої дипломатії”, — сказав Блінкен.

США та Іран досягли домовленостей з більшості питань, але дискусії, які проводяться через посередників, продовжаться в Катарі та Омані, зокрема щодо Росії, додав чиновник.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.