З 24 серпня Японія почне випускати радіоактивну воду з Фукусіми

Джерело: AL Jazeera

Японія заявила, що 24 серпня почне викид понад 1 мільйона метричних тонн очищеної радіоактивної води зі зруйнованої атомної електростанції Фукусіма, попри занепокоєння сусідніх країн, включаючи Китай, і місцевих рибальських громад.

План, схвалений урядом Японії два роки тому, розглядається як вирішальний для виведення з експлуатації атомної електростанції, яка була розгромлена цунамі в березні 2011 року.

Вода, яка використовується для охолодження реакторів, зберігається на майданчику, оскільки в оператора ліквідації наслідків катастрофи та електростанції Tokyo Electric Power Co (Tepco) не вистачає місця для її зберігання.

Прем’єр-міністр Фуміо Кісіда заявив у вівторок, 22 серпня, що попросив Tepco “швидко підготуватися” до скидання води та очікує, що воно “почнеться 24 серпня, якщо погодні умови дозволять”.

Японія заявила, що викид води безпечний, що підтримало Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ). 

Організація Об’єднаних Націй з ядерного нагляду підтримала план після перевірки в липні, заявивши, що він відповідає міжнародним стандартам і що вплив на людей і навколишнє середовище буде “незначним”.

Проте деякі сусідні країни, зокрема Китай, висловили скептицизм щодо безпеки плану. Заступник генерального директора Департаменту інформації Міністерства закордонних справ Китаю Ван Веньбінь у липні заявив, що Японія проявила егоїзм і зарозумілість, і стверджував, що вона не повністю проконсультувалася з міжнародним співтовариством щодо випуску води.

Південнокорейські активісти також протестували проти цього плану.

Вода, яка еквівалентна понад 500 басейнам олімпійського розміру, також включає ґрунтову воду та дощ, які просочилися в контейнери. Її було розбавлено та відфільтровано для видалення радіоактивних речовин, хоча залишилися деякі сліди тритію, ізотопу водню, який важко відокремити від води.

Вода буде викидатися в океан біля північно-східного узбережжя Японії з максимальною швидкістю 500 000 літрів на день. 

Група захисту навколишнього середовища Greenpeace заявила, що процес фільтрації є помилковим і що “величезна” кількість радіоактивного матеріалу буде розсіяно в море протягом наступних десятиліть.

Але Тоні Хукер, ядерний експерт з Університету Аделаїди в Австралії, відкинув цей аргумент як “навіювання страху”.

“Тритій виділявся [атомними електростанціями] протягом десятиліть без жодних доказів шкідливого впливу на навколишнє середовище чи здоров’я”, — сказав він.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.