Росія отруює ЄС дезінформацією – Єврокомісія

Джерело: заява Єврокомісії

22 серпня, напередодні європейського Дня пам’яті жертв тоталітарних та авторитарних режимів, віцепрезидентка Єврокомісії з питань цінностей та прозорості Віра Юрова та єврокомісар з юстиції Дідьє Рейндерс заявили, що РФ спотворює історію та поширює теорії змови, щоб “отруїти демократичні країни шкідливою дезінформацією”.

У спільній заяві мовиться, що Путін повернув на європейський континент війну, переслідування та незаконну окупацію. І знову в Європі на війні гинуть люди, рвуться на частини сім’ї через ненависть і переслідування.

Одначе, зауважили єврокомісари, історія дає надію, адже після Другої світової війни Європейський Союз збудував мирну Європу, союз демократій. Також зазначається, що вдалося створити стабільні демократичні інститути в країнах, які нещодавно перебували під нищівним гнітом авторитаризму.

День пам’яті 23 серпня має стати нагадуванням про відповідальність за підтримання миру, демократії та цінностей, на яких заснований ЄС.

84 роки тому підписання пакту Молотова-Ріббентропа, за яким розпочалася Друга світова війна, відкрило один із найпохмуріших розділів в історії Європи. У цю важливу для історії нашого континенту дату ми вшановуємо пам’ять незліченних жертв тоталітарних та авторитарних режимів, — пояснили у Єврокомісії.

Та додали, що нині Україна та її народ борються за мир і демократію, а Євросоюз підтримуватиме їх стільки, скільки буде потрібно, оскільки ця війна “спрямована на захист наших демократій”.

Наша свобода не підлягає обговоренню, як і свобода України, — наголосили у заяві.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.

У вересні російська армія щоденно втрачала на полі бою в Україні у середньому по 1271 особі вбитими та пораненими. Відповідні дані оприлюднив високопосадовець Північноатлантичного альянсу на брифінгу в Брюсселі в кулуарах засідання міністрів оборони 17 жовтня. 

Надлишок нафти на світовому ринку штовхає її ціну вниз, а разом з нею нижче встановленого порогу у $60 за барель опустилася і вартість російського сорту.

У Бразилії у шістьох пацієнтів виявили ВІЛ після трансплантації органів, які надала служба донорства Ріо-де-Жанейро.