Внаслідок нічної атаки РФ на порти Дунаю знищено 13 тисяч тонн зерна

Джерело: очільник Мінінфраструктури Олександр Кубраков у Facebook

Внаслідок чергової атаки росіян на порти Дунаю, що відбулася в ніч на 23 серпня, знищено 13 тисяч тонн зерна.

Відтак, пошкоджень зазнали одразу кілька приватних зернових терміналів та складів, вантажна інфраструктура. Агропродукція призначалася для Єгипту та Румунії.

“Росія системно б’є по зернових ємностях і складах для зупинки агроекспорту”, – пояснив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

За його словами, лише за цю ніч на 15% знижено експортну потужність порту Ізмаїл, до цього був порт Рені й 35 тисяч тонн знищеного там зерна.

Зображення: Олександр Кубраков/Facebook

Сьогодні це вже восьма за рахунком атака на портову інфраструктуру після виходу Росії з “зернової ініціативи”. Загалом за місяць атак на порти знищено 270 тисяч тонн зерна.

“Світ має зрозуміти, атаки на зернову інфраструктуру – це атаки на країни Африки та Азії, яким вже не вистачає їжі. Це атаки на продовольчі світові ринки, які вже відреагували підвищенням ціни на пшеницю через нестачу українського продовольства після зупинки “зернової ініціативи” та атак по портах Дунаю”, – зазначив очільник Мінінфраструктури.

Він також наголосив, що не допустити більших руйнувань – це задача не лише України, а й світу. На його думку, потужні системи захисту для українських портів – це те, що може зламати плани РФ.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.