«ЄС», «РПЛ» і «Свобода»: депутатів з якої партії найбільше в ЗСУ – дослідження «Чесно»

Джерело: Рух “Чесно”

24 серпня рух “Чесно” опублікував дослідження про те, скільки депутатів, станом на липень цього року, захищають Україну зі зброєю в руках.

Пропагандисти часто поширюють інформацію про те, що українські депутати не воюють на фронті.

“Найчастіше такі тези використовують для підвищення внутрішньої напруги в суспільстві. Насправді ж воюють і депутати Верховної Ради, і депутати місцевих рад, деякі –  пліч-о-пліч зі своїми синами”, – заявили в “Чесно”.

Фото: Рух “Чесно”

Згідно з дослідженням, найбільший відсоток депутатів, які взяли до рук зброю в партіях: Радикальна партія Олега Ляшка – 31% (22 депутати), ВО “Свобода” – 25,9% (104 депутати), “Європейська Солідарність” – 13,7% (328 депутатів).

Менший відсоток у партіях “Пропозиція” (11,1%), “УДАР” (8,3%), “Батьківщина” (6,4%) та “За майбутнє” (5,4%).

Фото: Рух “Чесно”

Партія “Голос” заявила, що не має можливості відновити дані 2022 року. 

Народна депутатка Олена Шуляк зазначила, що партія “Слуга народу” відмовилась надавати  інформацію для дослідження, оскільки “Чесно” не враховує депутатів сільських та селищних рад.

Фото: Рух “Чесно”

В дослідженні були враховані дані партій, які мають представництво у Верховній Раді або входять до першої десятки за кількістю депутатів на місцевому рівні, а також ті, що мають депутатів у багатьох регіонах України.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.