Верховна Рада підтримала законопроєкт щодо визнання освіти, здобутої на окупованих територіях

Джерело: Представництво президента України в Автономній Республіці Крим 

Верховна Рада України в першому читанні ухвалила законопроєкт № 9591 щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України.

Законопроєкт передбачає процедуру проходження атестації для визнання результатів такого навчання та його продовження в українських закладах освіти.

Атестація не проводитиметься:

  • зі спеціальностей (професій), перелік яких затверджує уряд;
  • для визнання результатів навчання і кредитів ЄКТС на магістерському рівні вищої освіти (крім програм підготовки магістрів медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування).

У відомстві пояснили, що запровадження такого механізму є важливою складовою реінтеграції територій, відновлення доступу громадян до українського освітнього та культурного простору. Також це дасть змогу їм реалізувати своє право на навчання, забезпечити професійну кар’єру й участь у відбудові України.

“Прийняття законопроєкту є ключовим аспектом для захисту одного з базових прав людини – права на освіту, а також сприяє реінтеграції мешканців тимчасового окупованих територій в освітній простір України. Наразі метою є залучення кваліфікованих осіб до окремих галузей української економіки, в яких є нестача робочої сили, а в майбутньому, після деокупації територій, уникнення імовірного кадрового голоду”, – зазначили у Представництві президента України в Автономній Республіці Крим.

Рік тому, 5 жовтня, 2023 року ворог завдав удару ракетою “Іскандер” по селу Гроза в Харківській області. Тоді загинуло 59 людей.

Внаслідок вторгнення Росії понад 140 тисяч кілометрів квадратних України забруднено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.

Станом на 22:00 п’ятниці, 4 жовтня, від початку цієї доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація на Курахівському напрямку. Також ворог активний на Покровському, Куп’янському та Лиманському напрямках.

Протягом дня, 4 жовтня, армія РФ здійснила 50 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 84 вибухи. 

У п’ятницю, 4 жовтня, суд у Мінську засудив десяток осіб до тюремного ув’язнення від двох до 25 років за допомогу в скоєнні того, що Білорусь назвала “терористичним актом” на військовому аеродромі за межами столиці минулого року.