В Нідерландах повідомили, коли передадуть Україні винищувачі F-16

Джерело: інтерв’ю міністерки оборони Нідерландів Кайси Оллонгрен для “Європейської правди”

У міноборони Нідерландів повідомили, коли передадуть обіцяні винищувачі F-16 та які умови спершу повинна виконати Україна.

За словами Оллонгрен, винищувачі передадуть якнайшвидше. Найбільш реалістичний термін – шість-вісім місяців.

“Навчання авіаторів вже розпочалося, але ми маємо його нарощувати, щоб у вас було достатньо підготовленого персоналу для бойового використання винищувачів F-16”, – пояснила посадовиця.

Вона додала, що дуже важливо, аби Україна створила належну інфраструктуру та передову систему озброєнь для винищувача.

Окрім цього тривають перемовини з Вашингтоном щодо всіх кроків, оскільки винищувачі є американською системою озброєнь.

“І ми розуміємо, що на це потрібен час. За нашими оцінками, на навчання треба шість-вісім місяців. Та це вже надзвичайно швидко. Ніхто раніше не робив цього так швидко. Тому я сподіваюся, що вкладемося у цей часовий проміжок”, – зазначила Оллонгрен.

За її словами, малоймовірно, що Україна отримає F-16 у 2023 році, оскільки спершу повинні бути виконані всі передумови, зокрема підготовлені екіпажі, інфраструктура, запчастини та озброєння до винищувачів.

“Зважаючи на це, ми реалістично розраховуємо на наступний рік”, – сказала міністерка.

Крім того, Оллонгрен додала, що точні умови передачі літаків ще обговорюються.

“Ми ще не визначилися з точними умовами, і це залежить не лише від нас. Це також те питання, де Сполучені Штати мають важливий голос. І де голос України також важить”, – заявила вона.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.