У державних школах Франції заборонять традиційний мусульманський одяг

Джерело: Reuters

Франція заборонить дітям носити абаю — традиційне мусульманське вбрання, у державних школах, заявив міністр освіти країни Габріель Атталь 27 серпня перед початком шкільного сезону.

Франція, котра запровадила сувору заборону на релігійні знаки в державних школах з того часу, як закони XIX століття усунули будь-який традиційний католицький вплив на державну освіту, щосили намагається оновити керівні принципи, щоб впоратися зі зростаючою мусульманською меншістю.

У 2004 році країна заборонила носіння хусток у школах, а у 2010 році запровадила заборону на носіння хіджабу в громадських місцях, що викликало невдоволення деяких представників п’ятимільйонної мусульманської громади.

Захист секуляризму — це об’єднуючий заклик у Франції, який знаходить відгук у всьому політичному спектрі: від лівих, які підтримують ліберальні цінності Просвітництва, до вкрай правих виборців, котрі шукають опору проти зростаючої ролі ісламу у французькому суспільстві.

Я вирішив, що абаю більше не можна носити у школах, — заявив міністр Атталь. — Коли ви входите до класу, ви не зможете визначити релігію учнів, просто глянувши на них.

Довідка. Абая — довга традиційна арабська жіноча сукня з рукавами. Не підперізується. Призначена для носіння в громадських місцях. Зазвичай чорного кольору, але зустрічаються також різноколірні. Часто абая рясно прикрашена вишивкою, бісером, стразами.

Секуляризм — філософсько-світоглядний напрям, який стверджує необхідність відділення релігії від світського життя — політики, освіти тощо.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.